Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Házi kalács diós töltelékkel


Nincs finomabb, mint a frissen sült kalács: most készítsd diós töltelékkel!

A diós kalács sok családban csak karácsonykor vagy húsvétkor kerül az asztalra, pedig az év bármelyik napján érdemes elkészíteni. A puha kelt tészta és az édes töltelék párosa annyira finom, hogy ha egyszer rákapsz, rendszeresen meg fogod sütni. Néhány szeletet a gyerekeknek is csomagolhatsz tízóraira, vagy magadnak beviheted a munkahelyedre.

Hozzávalók 1 darabhoz

A tésztához:
    15 dkg finomliszt
    15 dkg rétesliszt
    3 evőkanál cukor
    2.5 dkg élesztő
    1.5 dl tej
    1 tojás
    1 csipet só
    0.5 citrom reszelt héja
    vaj a forma kikenéséhez

A töltelékhez:
    12 dkg cukor
    10 dkg darált dió
    1 evőkanál puha vaj

A tetejére:
    1 tojás

Elkészítés:

A tésztához a langyos tejbe keverj egy evőkanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. Közben a kétféle lisztet szitáld át. Add hozzá a maradék két evőkanál cukrot, a tojást, a sót, a reszelt citromhéjat és az élesztős tejet. Dagaszd ki, és lefedve keleszd egy óra alatt a duplájára szobahőmérsékleten.

Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki téglalap alakúra. Kend meg a tésztát vékonyan puha vajjal, majd szórd meg vastagon cukros dióval. A széleken egy-egy kétcentis sávot hagyj szabadon. Tekerd fel, mint a bejglit, hosszában vágd ketté, az így kapott két szalagot pedig csavard össze. Helyezd egy kivajazott kenyérformába, és így is hagyd kelni további fél órát.

Közben a sütőt melegítsd elő 190 fokra. A másodszor is megkelt kalács tetejét kend meg felvert tojással, és told a sütőbe nagyjából fél órára, amíg szép színt kap.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések