Nincs finomabb, mint a frissen sült kalács: most készítsd diós töltelékkel!
A diós kalács sok családban csak karácsonykor vagy húsvétkor kerül az asztalra, pedig az év bármelyik napján érdemes elkészíteni. A puha kelt tészta és az édes töltelék párosa annyira finom, hogy ha egyszer rákapsz, rendszeresen meg fogod sütni. Néhány szeletet a gyerekeknek is csomagolhatsz tízóraira, vagy magadnak beviheted a munkahelyedre.
Hozzávalók 1 darabhoz
A tésztához:
15 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
3 evőkanál cukor
2.5 dkg élesztő
1.5 dl tej
1 tojás
1 csipet só
0.5 citrom reszelt héja
vaj a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
12 dkg cukor
10 dkg darált dió
1 evőkanál puha vaj
A tetejére:
1 tojás
Elkészítés:
A tésztához a langyos tejbe keverj egy evőkanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. Közben a kétféle lisztet szitáld át. Add hozzá a maradék két evőkanál cukrot, a tojást, a sót, a reszelt citromhéjat és az élesztős tejet. Dagaszd ki, és lefedve keleszd egy óra alatt a duplájára szobahőmérsékleten.
Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki téglalap alakúra. Kend meg a tésztát vékonyan puha vajjal, majd szórd meg vastagon cukros dióval. A széleken egy-egy kétcentis sávot hagyj szabadon. Tekerd fel, mint a bejglit, hosszában vágd ketté, az így kapott két szalagot pedig csavard össze. Helyezd egy kivajazott kenyérformába, és így is hagyd kelni további fél órát.
Közben a sütőt melegítsd elő 190 fokra. A másodszor is megkelt kalács tetejét kend meg felvert tojással, és told a sütőbe nagyjából fél órára, amíg szép színt kap.
0 Megjegyzések