A grízes rétes görög recept alapján készül, mézzel.
Ha szívesen alkotsz finomságokat réteslapokból, a bougatsa nevű görög grízes rétest is feltétlenül készítsd el. A süti kívül-belül mézes, mivel a krémet is az édesíti, és a végén a tetejére is bőven jut belőle. A töltelék leginkább egy klasszikus tejbegrízre emlékeztet, amelyet különböző fűszerek varázsolnak izgalmasabbá.
Hozzávalók 12 szelethez
A krémhez:
15 dkg gríz
8 dl tej
5 dkg vaj
2.5 evőkanál méz
2 dl tejszín
1 evőkanál vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
A tésztához:
10 dkg vaj
1 csomag rétestészta
A tetejére
méz
fahéj
Elkészítés:
Először a tölteléket készítsd el. A tejet és a tejszínt egy lábosban öntsd össze. Reszeld bele a citrom és a narancs héját, add hozzá a vaníliakivonatot, a grízt és a mézet, és főzd sűrűre. Amikor tejbegrízállaga lett, húzd le a tűzről, és forrón tedd bele a felkockázott vajat, keverd el, és hagyd kihűlni.
A tésztához a vajat olvaszd fel. Egy tepsi alját kend ki egy kis olvasztott vajjal, erre tegyél egy réteslapot, ezt is kend meg vajjal, erre jön az újabb lap. Folytasd ezt addig, amíg a csomagban lévő lapok felét elhasználtad. Ekkor kend meg a töltelékkel, és a tetejét is rétegezd lappal és vajjal. 200 fokos sütőben 20 perc alatt süsd készre. Amikor már barna és ropogós, vedd ki a sütőből, szórd meg a tetejét kevés fahéjjal, és csorgass rá mézet.
0 Megjegyzések