Ebben a szilvás pitében nagyon jól egészíti ki egymást a gyümölcs és a házi puding.
Vékony pitetészta, a tetején friss szilva, közte pedig édes vaníliapuding: nehéz elképzelni ennél finomabb édességet. Ne ijedj meg a házi puding készítésétől, semmivel sem tart tovább, mintha bolti porból állítanád össze. A pite alapja omlós, puha linzertészta.
Hozzávalók
A tésztához:20 dkg liszt
10 dkg cukor
7.5 dkg vaj
1 tojássárgája
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
vaj a forma kikenéséhez
A vaníliapudinghoz:
5 dl tej
2.5 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor (vagy 0,5 vaníliarúd)
2 tojássárgája
1.5 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál vaj
A szilvához:
50 dkg szilva
1 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A tésztához a lisztet keverd el a sütőporral, a sóval és a cukorral, és morzsold el a felkockázott, hideg vajjal. Add hozzá a tojássárgáját is, gyúrd jól össze, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe, amíg összeállítod a többi alapanyagot.A pudinghoz a tojássárgákat keverd ki a kristálycukorral, a vaníliás cukorral vagy a vaníliarúd kikapart magjaival, add hozzá a keményítőt, egy deci tejet, és keverd csomómentesre. A többi tejet forrald fel. Amikor felforrt, keverd bele a cukros keveréket, és folyamatos kevergetés mellett nagyjából egy perc alatt sűrítsd be. Húzd le a tűzről, keverd bele a vajat, és hagyd kihűlni.
A szilvát magozd ki, és keverd el a fahéjas cukorral.
A tésztát vedd ki a hűtőből, és nyújtsd ki akkorára, hogy egy piteforma falát is befedje belülről. Vajazd ki a formát, emeld át bele a tésztát, szurkáld meg villával, és told 180 fokos sütőbe. Öt perc múlva vedd ki, és vékonyan kend meg a pudinggal. Nem biztos, hogy az összesre szükséged lesz. Rakd ki a tetejét a fahéjas szilvával, és told vissza a sütőbe további 25 percre.
0 Megjegyzések