Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Pihe-puha házi vajas kifli: ezzel a recepttel nem lőhetsz mellé


A házilag sütött vajas kiflinek nincs párja: reggelire vagy uzsonnára is tökéletes.


A házilag sült, fényes vajas kiflivel nem lehet betelni: a foszlós péksüti ellenállhatatlan reggeli vagy uzsonna lehet. A tészta lelke a beledolgozott vaj, amelyet felhasználás előtt egy órával vegyél ki a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletű, puha állapotában kerüljön a liszthez. Legjobb, ha este bekevered a tésztát, és éjszaka a hűtőben keleszted, így reggel viszonylag kevés munkával az asztalon illatozhat.

Hozzávalók 10 darabhoz

    50 dkg liszt
    8 dkg vaj
    3 dl tej
    3 dkg élesztő
    1 evőkanál cukor
    1 teáskanál só

A kenéshez:
    2 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

A langyos tejet keverd el a cukorral és egy evőkanál liszttel, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Közben a többi lisztet szitáld át, sózd meg, és morzsold el a puha vajjal. Add hozzá a felfuttatott élesztőt is, és jól dolgozd ki. Tedd kiolajozott tálba, takard le, és a hűtőben keleszd egy éjszakát.

Másnap reggel a tésztát vedd ki a hűtőből. Gyúrd át, és oszd tíz egyenlő részre. Mindegyikből nyújts lisztezett deszkán egy nagyobb háromszöget, és a hosszabbik oldaluknál fogva tekerd fel őket. Sorakoztasd fel a kifliket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Kenj a tetejükre kevés vizet, takard le, és keleszd szobahőmérsékleten további fél órát.

A második kelesztési idő végén melegítsd elő a sütőt 230 fokra, és tegyél egy tál vizet az aljára. Amikor bemelegedett, told a kifliket a forró sütőbe 15 percre, amíg aranyszínűre sülnek. Amikor elkészültek, forrón kend meg a tetejüket olvasztott vajjal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések