A házilag sütött vajas kiflinek nincs párja: reggelire vagy uzsonnára is tökéletes.
A házilag sült, fényes vajas kiflivel nem lehet betelni: a foszlós péksüti ellenállhatatlan reggeli vagy uzsonna lehet. A tészta lelke a beledolgozott vaj, amelyet felhasználás előtt egy órával vegyél ki a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletű, puha állapotában kerüljön a liszthez. Legjobb, ha este bekevered a tésztát, és éjszaka a hűtőben keleszted, így reggel viszonylag kevés munkával az asztalon illatozhat.
Hozzávalók 10 darabhoz
50 dkg liszt8 dkg vaj
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
A kenéshez:
2 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
A langyos tejet keverd el a cukorral és egy evőkanál liszttel, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Közben a többi lisztet szitáld át, sózd meg, és morzsold el a puha vajjal. Add hozzá a felfuttatott élesztőt is, és jól dolgozd ki. Tedd kiolajozott tálba, takard le, és a hűtőben keleszd egy éjszakát.Másnap reggel a tésztát vedd ki a hűtőből. Gyúrd át, és oszd tíz egyenlő részre. Mindegyikből nyújts lisztezett deszkán egy nagyobb háromszöget, és a hosszabbik oldaluknál fogva tekerd fel őket. Sorakoztasd fel a kifliket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Kenj a tetejükre kevés vizet, takard le, és keleszd szobahőmérsékleten további fél órát.
A második kelesztési idő végén melegítsd elő a sütőt 230 fokra, és tegyél egy tál vizet az aljára. Amikor bemelegedett, told a kifliket a forró sütőbe 15 percre, amíg aranyszínűre sülnek. Amikor elkészültek, forrón kend meg a tetejüket olvasztott vajjal.
0 Megjegyzések