A baszk recept alapján készülő sült sajttorta, vagy San Sebastian-torta már a régimódi megjelenésével teljesen rabul ejt.
A San Sebastian-torta már ránézésre is egészen más, mint amit egy sajttortától várnál: tésztája nincs, sütőben készül, és az egésznek van egy kedves, rusztikus megjelenése. A teteje barnára pirul, a közepe remegős, a széle ropogós. Bár Spanyolországból származik, nem spanyol, hanem baszk eredetű: nevét a Baszkföldön található San Sebastian nevű városról kapta, ahol először készítették el. Az alapanyagok legyenek szoba-hőmérsékletűek, amikor összekevered őket.
25 dkg cukor
6 dkg liszt
5 tojás
3.5 dl habtejszín
1 teáskanál vaníliaaroma
A sajtkrémet keverd jól ki a cukorral. Egyenként adagold bele a tojásokat. Mindig csak akkor üss hozzá egy újat, ha az előzőt már egyneműre keverted a krémmel. Keverd hozzá a vaníliaaromát, habtejszínt, végül szitáld bele a lisztet, és alacsony fokozaton keverd a tésztát csomómentesre. Told 200 fokra előmelegített sütőbe 40-45 percre. Ha ennyi idő alatt a teteje nem barnult meg, a végén pirítsd egy-két percig, de vigyázz, oda ne kapjon. Ha megsült, vedd ki a sütőből, és szobahőmérsékleten hagyd négy óra alatt kihűlni.
Hozzávalók 20 centis formához
80 dkg tejszínes krémsajt25 dkg cukor
6 dkg liszt
5 tojás
3.5 dl habtejszín
1 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés:
Egy 20 centis tortaformát bélelj ki két réteg sütőpapírral. A papírok jól lógjanak ki a formából, és egymáshoz képest legyenek a csücskeik kicsit elcsúsztatva. Ne hajtsd le a papírok széleit, akkor jó, ha legalább öt centi magasan állnak. Erre azért van szükség, hogy a torta sütés közben ne folyjon ki a formából.A sajtkrémet keverd jól ki a cukorral. Egyenként adagold bele a tojásokat. Mindig csak akkor üss hozzá egy újat, ha az előzőt már egyneműre keverted a krémmel. Keverd hozzá a vaníliaaromát, habtejszínt, végül szitáld bele a lisztet, és alacsony fokozaton keverd a tésztát csomómentesre. Told 200 fokra előmelegített sütőbe 40-45 percre. Ha ennyi idő alatt a teteje nem barnult meg, a végén pirítsd egy-két percig, de vigyázz, oda ne kapjon. Ha megsült, vedd ki a sütőből, és szobahőmérsékleten hagyd négy óra alatt kihűlni.
0 Megjegyzések