Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Sült sajttorta baszk recept alapján: így készül a San Sebastian-torta


A baszk recept alapján készülő sült sajttorta, vagy San Sebastian-torta már a régimódi megjelenésével teljesen rabul ejt.


A San Sebastian-torta már ránézésre is egészen más, mint amit egy sajttortától várnál: tésztája nincs, sütőben készül, és az egésznek van egy kedves, rusztikus megjelenése. A teteje barnára pirul, a közepe remegős, a széle ropogós. Bár Spanyolországból származik, nem spanyol, hanem baszk eredetű: nevét a Baszkföldön található San Sebastian nevű városról kapta, ahol először készítették el. Az alapanyagok legyenek szoba-hőmérsékletűek, amikor összekevered őket.

Hozzávalók 20 centis formához

    80 dkg tejszínes krémsajt
    25 dkg cukor
    6 dkg liszt
    5 tojás
    3.5 dl habtejszín
    1 teáskanál vaníliaaroma

Elkészítés:

Egy 20 centis tortaformát bélelj ki két réteg sütőpapírral. A papírok jól lógjanak ki a formából, és egymáshoz képest legyenek a csücskeik kicsit elcsúsztatva. Ne hajtsd le a papírok széleit, akkor jó, ha legalább öt centi magasan állnak. Erre azért van szükség, hogy a torta sütés közben ne folyjon ki a formából.

A sajtkrémet keverd jól ki a cukorral. Egyenként adagold bele a tojásokat. Mindig csak akkor üss hozzá egy újat, ha az előzőt már egyneműre keverted a krémmel. Keverd hozzá a vaníliaaromát, habtejszínt, végül szitáld bele a lisztet, és alacsony fokozaton keverd a tésztát csomómentesre. Told 200 fokra előmelegített sütőbe 40-45 percre. Ha ennyi idő alatt a teteje nem barnult meg, a végén pirítsd egy-két percig, de vigyázz, oda ne kapjon. Ha megsült, vedd ki a sütőből, és szobahőmérsékleten hagyd négy óra alatt kihűlni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések