Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Omlós rácsos pite gazdag máktöltelékkel: mutatjuk a tökéletes tészta receptjét


A mákos rácsos pite alapja szuperomlós linzertészta, erre kerül rá a gazdag töltelék.

 A mákos rácsos pite télen-nyáron megunhatatlan. Az omlós tésztára sűrű töltelék kerül, a tetejét pedig a maradék tésztacsíkokkal kell rács formájában kirakni. Nem különösebben bonyolult, viszont annál mutatósabb süti, aminek érdemes nekiállni, ha szívesen töltesz egy kis időt a konyhában.

Hozzávalók

A tésztához:
    40 dkg liszt
    18 dkg hideg vaj
    15 dkg porcukor
    5 evőkanál hideg víz
    1 citrom reszelt héja
    1 csipet só

A máktöltelékhez:
    30 dkg darált mák
    15 dkg porcukor
    3 dl tej
    2 csomag vaníliás cukor
    1 citrom reszelt héja

A kenéshez:
    1 tojás

Elkészítés:

Először a tésztát állítsd össze. Ehhez egy tálban keverd el a lisztet a porcukorral és a sóval, majd add hozzá a felkockázott hideg vajat, és a kezeddel vagy robotgéppel morzsold el. Gyorsan dolgozz, hogy a kezed melegétől a vaj fel ne olvadjon. Amikor már nagyjából összeállt, add hozzá a reszelt citromhéjat és kanalanként a jéghideg vizet. Gyúrd jól össze, csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben fél órát.

Közben készítsd el a tölteléket. A mákot keverd el a kétféle cukorral és a reszelt citromhéjjal. A tejet forrald fel, és keverd a mákhoz. Hagyd kihűlni.

A tésztát oszd el kétharmad-egyharmad arányban. A nagyobbik lapból nyújts egy akkora kört, hogy egy piteforma oldalát is belülről befedje. Emeld át a formába, szurkáld meg villával, és kanalazd rá a kihűlt tölteléket. A másik lapot is nyújtsd ki, vágj belőle ujjnyi vastag szalagokat, és rács formájában rakd ki vele a süti tetejét. Kend meg felvert tojással, és told 180 fokos sütőbe 35 percre, amíg aranyszínűre sül.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések