A mákos rácsos pite alapja szuperomlós linzertészta, erre kerül rá a gazdag töltelék.
A mákos rácsos pite télen-nyáron megunhatatlan. Az omlós tésztára sűrű töltelék kerül, a tetejét pedig a maradék tésztacsíkokkal kell rács formájában kirakni. Nem különösebben bonyolult, viszont annál mutatósabb süti, aminek érdemes nekiállni, ha szívesen töltesz egy kis időt a konyhában.
Hozzávalók
A tésztához:
40 dkg liszt
18 dkg hideg vaj
15 dkg porcukor
5 evőkanál hideg víz
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
A máktöltelékhez:
30 dkg darált mák
15 dkg porcukor
3 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
A kenéshez:
1 tojás
Elkészítés:
Először a tésztát állítsd össze. Ehhez egy tálban keverd el a lisztet a porcukorral és a sóval, majd add hozzá a felkockázott hideg vajat, és a kezeddel vagy robotgéppel morzsold el. Gyorsan dolgozz, hogy a kezed melegétől a vaj fel ne olvadjon. Amikor már nagyjából összeállt, add hozzá a reszelt citromhéjat és kanalanként a jéghideg vizet. Gyúrd jól össze, csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben fél órát.
Közben készítsd el a tölteléket. A mákot keverd el a kétféle cukorral és a reszelt citromhéjjal. A tejet forrald fel, és keverd a mákhoz. Hagyd kihűlni.
A tésztát oszd el kétharmad-egyharmad arányban. A nagyobbik lapból nyújts egy akkora kört, hogy egy piteforma oldalát is belülről befedje. Emeld át a formába, szurkáld meg villával, és kanalazd rá a kihűlt tölteléket. A másik lapot is nyújtsd ki, vágj belőle ujjnyi vastag szalagokat, és rács formájában rakd ki vele a süti tetejét. Kend meg felvert tojással, és told 180 fokos sütőbe 35 percre, amíg aranyszínűre sül.
0 Megjegyzések