Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Az áfonya segíti az izmok helyreállítását – izomregeneráló áfonyás-chiamagos turmixitalrecepttel


Érdemes az áfonyát rendszeresen fogyasztani, hiszen nagyon sok pozitív hatással rendelkezik. Mutatjuk is, melyek ezek!


Az áfonya gazdag forrása az élelmi rostoknak, amelyek csökkentik a gyomor- és bélrendszeri, valamint az idegi problémákat, nem mellesleg a cukorbetegség kialakulásának az esélyeit is.

Már napi egy csésze áfonya is rengeteg tápanyagot biztosíthat a szervezetünk számára. Például a C-vitamin napi bevitelének 25%-át, a K-vitamin 35%-át, a mangán 28%-át. Ezek a tápanyagok segítik a véralvadást, a csont- és izomerőt.

Az áfonya gazdag forrása a polifenoloknak, amelyek gyulladásgátló hatással rendelkeznek. A polifenolok oly módon is pozitívan hatnak a szív- és érrendszer egészségére, hogy csökkentik a magas vérnyomást. Ha szeretnénk elkerülni a szív- és érrendszeri betegségeket, nincs is más dolgunk, mint rendszeresen áfonyát fogyasztani.

Télen gyakori, hogy húgyúti problémákkal, húgyúti fertőzésekkel küzdünk. Azonban az áfonya tele van antociánokkal, amelyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek. Az áfonya antioxidánsai megakadályozzák, hogy a baktériumok elszaporodjanak a húgyúti rendszerben, így a különféle húgyúti fertőzésektől is megóvhatnak bennünket ez a bogyós gyümölcs.

A szájüregben is elszaporodhatnak a baktériumok, amelyek fogszuvasodást okozhatnak. Azonban az áfonya antioxidánsai a szájüregi baktériumokkal szemben is nagyon hatékonyak, nem mellesleg még a rossz lehelet és az ínyvérzés kezelésében is eredményesek.

Az áfonya gazdag forrása a gyümölcssavaknak, amelyek védelmet jelentenek a vesék és a húgyhólyag számára a különféle fertőzésekkel, betegségekkel és szövődményekkel szemben. Ez a sav nem mellesleg kulcsfontosságú szerepet játszik a vesekő megelőzésében is.

A fekete áfonyával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy rákellenes hatásokkal rendelkezik. Rendszeres fogyasztásával nemcsak a rákos betegségek kialakulását előzhetjük meg, hanem az esetlegesen kialakult rákos daganatok továbbterjedését is.

Az áfonya gazdag forrása azon aminosavaknak, amelyek elősegítik a kollagénképződést. Ez azért lényeges, mert ahogy öregszünk, úgy egyre inkább csökken a kollagén mennyisége a bőrben, aminek hatására a bőr sokat veszít a rugalmasságából. Ezen kívül az áfonya remek hidratáló tulajdonságokkal is bír.

Az áfonya a hajproblémákon is sokat segíthet, merthogy tele van értékes vitaminokkal, például A- és C-vitaminnal. A korpásodás ellen is hatékony, mivel gombaellenes és antiszeptikus hatással is rendelkezik.

Edzés során az izmok károsodásnak vannak kitéve, azonban ha edzés előtt és után áfonyát fogyasztunk, ezzel csökkenhet az izomkárosodások kialakulásának esélye. Az áfonya tele van antioxidánsokkal, amelyek nemcsak az izomerőt fokozzák, hanem az izmokat segítenek helyreállítani is.

Egy remek áfonyás turmixitalt is készíthetünk.

Áfonyás turmixital hozzávalói:

• egy evőkanál chiamag,
• 2 evőkanál víz,
• fél csésze mandulatej,
• fél csésze natúr joghurt,
• fél csésze áfonya,
• néhány szem eper.

Elkészítése:

Első lépésként a vízben áztassuk be a chiamagot, hogy kissé megpuhuljon, majd tegyük a turmixgépbe a többi hozzávalóval együtt. Öntsük egy pohárba és már fogyaszthatjuk is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések