A cseh fánk, vagyis a tarkedli légiesen könnyű kelt tésztából készül, és mákkal vagy házi lekvárral az igazi.
Néhány évtizeddel ezelőtt népszerű édesség volt a tarkedli vagy cseh fánk, amelyet ma is könnyen elkészíthetsz. Eredetileg direkt erre a célra gyártott, a serpenyő és a muffintepsi keverékére emlékeztető tarkedlisütőben készítették, de ha ilyened nincs otthon, teflonedényben sütve is tökéletes lesz.
Hozzávalók 4 személyre
40 dkg liszt4.5 dl tej
4 tojás
2.5 dkg élesztő
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál cukor
1 csipet só
olaj a sütéshez
lekvár vagy mák a tálaláshoz
Elkészítés:
Az élesztőt morzsold bele egy evőkanál cukorral elkevert két és fél deci langyos tejbe, és futtasd fel.Közben a tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot. A lisztet szitáld egy tálba, a közepébe az ujjaiddal alakítsd egy lyukat. Ebbe tedd a tojások sárgáját, a másik evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot és a felfuttatott élesztőt. Kezdd el robotgéppel vagy fakanállal kikeverni, közben fokozatosan adagold hozzá a másik két deci langyos tejet. Olyan legyen az állaga, mint az amerikai palacsintának. Végül forgasd hozzá a tojáshabot is. Takard le, és szobahőmérsékleten keleszd fél órát.
Ha van tarkedlisütőd, olajjal kend ki a mélyedéseit, tedd a tűzre, hogy felmelegedjen, majd a megkelt tésztából szaggass bele evőkanálnyi adagokat. Oldalanként két-három perc alatt süsd őket pirosra. Ha nincs tarkedlisütőd, teflonserpenyőben, kevés olajon is kisütheted őket.
Tálald lekvárral vagy mákkal.
0 Megjegyzések