Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

A tarkedli, vagyis a puha cseh fánk receptje: élesztős tésztából, de dagasztás nélkül készül


A cseh fánk, vagyis a tarkedli légiesen könnyű kelt tésztából készül, és mákkal vagy házi lekvárral az igazi.


Néhány évtizeddel ezelőtt népszerű édesség volt a tarkedli vagy cseh fánk, amelyet ma is könnyen elkészíthetsz. Eredetileg direkt erre a célra gyártott, a serpenyő és a muffintepsi keverékére emlékeztető tarkedlisütőben készítették, de ha ilyened nincs otthon, teflonedényben sütve is tökéletes lesz.

Hozzávalók 4 személyre

    40 dkg liszt
    4.5 dl tej
    4 tojás
    2.5 dkg élesztő
    2 csomag vaníliás cukor
    2 evőkanál cukor
    1 csipet só
    olaj a sütéshez
    lekvár vagy mák a tálaláshoz

Elkészítés:

Az élesztőt morzsold bele egy evőkanál cukorral elkevert két és fél deci langyos tejbe, és futtasd fel.

Közben a tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot. A lisztet szitáld egy tálba, a közepébe az ujjaiddal alakítsd egy lyukat. Ebbe tedd a tojások sárgáját, a másik evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot és a felfuttatott élesztőt. Kezdd el robotgéppel vagy fakanállal kikeverni, közben fokozatosan adagold hozzá a másik két deci langyos tejet. Olyan legyen az állaga, mint az amerikai palacsintának. Végül forgasd hozzá a tojáshabot is. Takard le, és szobahőmérsékleten keleszd fél órát.

Ha van tarkedlisütőd, olajjal kend ki a mélyedéseit, tedd a tűzre, hogy felmelegedjen, majd a megkelt tésztából szaggass bele evőkanálnyi adagokat. Oldalanként két-három perc alatt süsd őket pirosra. Ha nincs tarkedlisütőd, teflonserpenyőben, kevés olajon is kisütheted őket.

Tálald lekvárral vagy mákkal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések