Gyerekkorunk vágyott kedvence volt a tökéletes állagú, ínycsiklandó házi rizses csoki.
A házi rizses csoki a gyerekzsúrok nagy kedvence volt már évtizedekkel ezelőtt is, népszerűsége pedig azóta is töretlen. Most megmutatjuk a klasszikus receptet, melyhez használhatsz több vagy kevesebb rizst is, attól függően, mennyire szeretnéd ropogósra készíteni ezt a kakaós, ízletes édességet.
Hozzávalók
25 dkg vaj (lehetőleg ne margarin legyen)
20 dkg porcukor
20 dkg tejpor
1 csomag vaníliás cukor
6 dkg puffasztott rizs vagy natúr puffasztott rizsszelet
2 evőkanál holland kakaó
1 evőkanál zselatinpor vagy zselatinfix
1 dl víz
Elkészítés:
Ha nem kaptál puffasztott rizst, teljesen natúr, sózatlan puffasztott rizsszeletet is használhatsz, ebben az esetben kezdd a sütikészítést azzal, hogy rizsszemekre töröd, amennyire csak lehet. A vajat melegítsd fel és olvaszd meg, alacsony hőfokon, nagyon figyelve, hogy ne kapjon oda. Az olvasztott, meleg vajhoz keverd hozzá a kakaóport, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a vizet, és keverd egészen addig, míg egységes nem lesz.
Ha zselatin fixet használsz, keverd hozzá, ha viszont olyan zselatinport, amit melegíteni kell, a deci vizet ne add hozzá a csokis-vajas masszához, hanem melegítsd fel vele a zselatint, egészen, míg fel nem olvad, majd keverd hozzá rögtön a krémhez. Add hozzá a tejport, végül a puffasztott rizst is, keverd alaposan össze, és töltsd folpack fóliával bélelt őzgerincformába a rizses csokit. Tedd pár órára a hűtőbe fogyasztás és szeletelés előtt, és várj, míg teljesen meg nem dermed. Ha hamarabb tálalnád, a fagyasztó is jó szolgálatot tehet.
0 Megjegyzések