A töltött, sajttal borított cukkinihajót legalább egyszer el kell készítened a szezonban.
A sütőben sült, töltött cukkini vagy cukkinihajó egészséges és tápláló főfogás lehet, ráadásul most egy olyan receptet mutatunk, melyből, ha vegetáriánus vagy, a húst egész nyugodtan ki is hagyhatod, rábízva magad arra az ízélményre, melyet a rizs és a fűszeres zöldségek összhangja jelent.
Hozzávalók 8 darabhoz
4 közepes méretű cukkini
40 dkg darált hús
25 dkg sajt
25 dkg csiperkegomba
20 dkg rizs - ha hús nélkül készíted, 30 dkg
3 paradicsom
2 paprika
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál pirospaprika
0.5 mokkáskanál majoránna
0.5 mokkáskanál kakukkfű
0.5 mokkáskanál rozmaring
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
olaj
Elkészítés:
A cukkinit mosd meg, vágd le a végeit, vágd félbe hosszában, majd vájd ki a magos, puha belsejét. Tedd félre az így kapott hajócskákat. Ha zsenge cukkinit használsz, aminek inkább csak húsa van, mint puha, magos része, a belsejét vágd kockákra, és add később a gombával együtt a töltelékhez.
A töltelékhez főzd meg a rizst, mosd át, és tedd félre. A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel, a paradicsomot és a paprikát mosd meg, és kockázd fel, a gombát pedig pucold meg, és vágd kisebb darabokra. Kevés olajon dinszteld meg a hagymát, dobd rá a fokhagymát is, majd mehet rá a paprika és a paradicsom. Amikor kezdi belengeni a konyhát az utánozhatatlan lecsóillat, forgasd át a pirospaprikával, majd add hozzá a gombát és darált húst is. Pirítsd meg kicsit, majd önts hozzá 1-1,5 deci vizet, keverd össze, fűszerezd, sózd, borsozd, és körülbelül 20 percig párold, míg kész nem lesz a hús és a gomba. Ezután vedd le a tűzről, és keverd össze a rizzsel. Ha hús nélkül készíted, kevesebb idő is elég, addig párold, míg a gomba meg nem puhul.
Töltsd meg a cukkiniket az így kapott keverékkel, majd tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és alufóliával letakarva, 180 fokos sütőben süsd körülbelül 20 percig. Ezután vedd ki, vedd le a fóliát, szórd rá a sajtot, és süsd egészen addig, míg rá nem pirul, ez körülbelül 10 perc.
0 Megjegyzések