Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Hideg céklaleves litván recept alapján: főtt tojást is tálalnak hozzá


A hideg litván céklaleves tele van vitaminokkal, miközben kellemesen lehűt a legmelegebb napokon is.

A litván céklaleves hasonlít a borscsra, de ezt hidegen, és kevesebb fűszerrel készítik. Kellemesen savanykás, és a téli fűszerek helyett ezt jó sok kapor ízesíti. Hagyományosan héjában sült krumplival szokták kínálni, így fogyasztva teljes értékű, kiadós ebéd válik belőle.

Hozzávalók 4 személyre

    50 dkg cékla
    5 dl natúr joghurt
    4 tojás
    1 kígyóuborka
    1 citrom leve
    1 csokor kapor
    2 szál újhagyma
    só
    frissen őrölt bors
    olívaolaj

Elkészítés:

A céklát süsd meg. Ehhez hámozd meg, vágd negyedekbe, kend meg őket vékonyan olívaolajjal, csomagold a darabokat egyenként alufóliába, és told 190 fokos sütőbe. Fél óra elteltével vedd le róluk az alufóliát, és így süsd további fél órát. Ha egy villát könnyedén bele tudsz szúrni, elkészült, ekkor vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.

A tojásokat tíz perc alatt főzd keményre. Az uborkát és a kihűlt céklát reszeld le. Tedd őket egy nagy tálba, add hozzá a megpucolt és feldarabolt tojást, az apróra vágott kaprot, a felkarikázott újhagymát, és a citromlevet. Öntsd fel a joghurttal, szórd meg sóval és frissen őrölt borssal, és forgasd össze. Ha túl sűrűnek találod, óvatosan hígítsd kevés vízzel. Tedd a hűtőbe legalább fél napra, hogy az ízei összeérjenek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések