A klasszikus répatorta kuglóf formájában is az asztalra kerülhet.
A klasszikus répatorta receptje mellett érdemes néha kísérletezni is egy kicsit: süss belőle kuglófot! Ebben az édességben durvára tört diódarabok is rejtőznek, az egészet pedig édes cukormáz vonja be.
Hozzávalók 1 darabhoz
25 dkg sárgarépa
20 dkg liszt
15 dkg cukor
5 dkg dió
4 tojás
2.5 dl olaj
2 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál fahéj
1 kávéskanál szerecsendió
1 kávéskanál gyömbér
1 csipet só
0.5 csomag sütőpor
vaj a forma kikenéséhez
A mázhoz:
20 dkg porcukor
3 evőkanál citromlé
1 evőkanál víz
1 evőkanál dió
Elkészítés:
A tojásokat keverd habosra a kétféle cukorral. Add hozzá az olajat is, és ezzel is keverd össze. Egy másik tálba szitáld bele a lisztet, keverd el a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel. Több adagban forgasd a tojásos részhez. A répát hámozd meg, és reszeld le, a diót vágd durvára. Keverd ezeket is a tésztához. Egy kuglófformát kenj ki vajjal. Oszd el benne a tésztát, és 170 fokon, 40-45 perc alatt süsd ki. Ha a beleszúrt tűre nem ragad már rá a tészta, elkészült. Ekkor borítsd deszkára, és hagyd teljesen kihűlni.
A mázhoz a porcukrot keverd össze a citromlével és a vízzel. A diót daráld le, vagy vágd egészen apróra. A kihűlt kuglóf tetejét kend meg a mázzal, szórd meg dióval, és hagyd rajta megdermedni.
0 Megjegyzések