A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Nyolcoszkáros” alakítás volt az eltűnt hajdúszoboszlói fiú rejtélyes esete


Szerencsésen oldódott meg az aggódó anyuka problémája, mégsem nevezhető happy endnek. 

Húsvéthétfő estéjén, vagy épp megközelíthetjük úgy is, hogy április elsején tett közzé egy üzenetet egy anyuka a hajdúszoboszlói Facebook-csoportban, melyben azt írta, eltűnt a fia, Kovács Marcell. Aggódva kérte a csoport tagjait, hogy „aki látta vagy lássa” gyermekét, haladéktalanul keresse fel.

A bejegyzés szerzője, Kovács Mónika megkereste Nagy Lászlót, az Országos Polgárőr Szövetség tagját is az Eltűnt Személy Kereső (ESZK Hungary) oldal üzemeltetőjét is, segítséget kérve.

Az önkéntes mentők általában nem törődnek a dátummal, ha valaki feltehetőleg bajba kerül: megindulnak karácsony este, újévkor és akár bolondok napján is, hiszen nem kizárt, hogy valakinek tényleg nyoma vész ezen a gyanús napon.

Mint kiderült, valóban csak egy gyermeteg átverésről volt szó. Az eltűnt személyeket kereső segítő az ESZK Facebook-oldalán közzétette, a felkérés után elvégezte az ilyen esetekben szokásos adatlekérést, információgyűjtést, egyeztetést. Megjegyezte, már az első pillanattól gyanús volt számára az eset, és minél többet beszélt az anyukával, annál furcsábbá vált a nő és családja viselkedése. Eközben már csaknem ezren osztották meg az eltűnt fiúról szóló bejegyzést.

Az eltűnés előtt előbb a hitelességet derítik fel

– Közel 10 órás megfeszített munkával és némi külső segítséggel délutánra bizonyítékot szereztem arról, hogy ez a Kovács család nem létezik, valakik egy amerikai család internetes fotóit ellopva álprofilokat hoztak létre, és a fiút magyar eltűntként próbálták közzétenni a Facebookon – írja Nagy László. 

Tegnap este az Eszk oldalamra jött üzenetben egy segélykérés miszerint Kovács Mónika keresett meg azzal hogy eltűnt a...

Posted by Nagy Laci on Tuesday, April 2, 2024

A kereső elismeri, „nyolcoszkáros” alakítás volt, azonban nem helyesli, hogy valakik azzal töltik idejüket, hogy a segítő szándékú emberekkel akarnak kitolni április elsején.

Eltűntkeresőként nem csak az a feladatunk, hogy segélyhívásokra reagáljunk, de az is, hogy azok hitelességét ellenőrizzük, ezt most kiszűrtem

 – jegyezte meg. Egyúttal megköszönte Lukács Péternek, a Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület vezetőjének a gyors reagálást és egy bizonyos Nikinek a külső segítséget, amivel meglett a bizonyíték.

Emellett azt üzente, érdemes segítőként is odafigyelni, mert láthatóan rengeteg a csaló manapság. Megkerestük mi is az Instagramon a családot, az eltűnt fiú valóban nem szoboszlói, egy houstoni fiatalról van szó, aki láthatóan él és virul, hiszen aktívan posztol.

A sors vagy épp a Facebook fintora, hogy miután Nagy László jelentette a profilt, a közösségi oldal is akcióba lépett, az eredmény azonban nem lehet meglepő azok számára, akik eredménytelenül próbáltak hamis fiókot leleplezni. A Facebook ugyanis azt válaszolta, „megnéztük a profilt, és azt állapítottuk meg, hogy nem ütközik a közösségi alapelveinkbe. Megértjük, hogy ez frusztráló lehet számodra…”

A hozzászólók azonban nem kímélték a rosszindulatú tréfálkozót. Többen kifogásolják, hogy lehet ezzel viccelni, ahogy egy nő írja, „aki meg tényleg rászorul a segítségre, azoktól az ilyen idióta véglények miatt van megvonva a segítség”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések