A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magyar Péter miközben harcol a kormánnyal, a családi alapítvány elfogadja a Miniszterelnökség támogatását


Sőt Magyar a telexnek adott interjúban a Miniszterelnökség támogatási rendszerét is élesen kritizálta - írja a Tűzfalcsoport.

"A kormánynak nincs más lehetősége, mint hogy benyújtja a lemondását" – ezt várta sajtóbeszámolók szerint Magyar Péter attól a titokban készített hangfelvételtől, amelyet nyilvánosságra hozott a közösségi oldalán. Bár a jogilag aggályos módon beszerzett és aktivizált "atombomba" baloldalon várt következményei finoman szólva elmaradtak, Magyar folytatja közéleti ámokfutását, magát, mint a NER legkérlelhetetlenebb ellenfelét beállítva.

Magyar Pétert politikai ténykedésében elmondása szerint - bár utólag visszakozott - elsősorban az édesanyja - az Országos Bíróság Hivatal helyettes vezetője, az öccse, a korábban Kálmán Olgával dolgozó, baloldali médiamunkás, illetve sportoló barátnője segítették. Magyar Péter édesanyja, Dr. Erőss Mónika, aki jelenleg az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökhelyettese. Erőss Mónika korábban a Kúria főtitkára volt. A bírómunkája során a függetlenséget, a pártatlanságot kell képviselnie, mégis, mint Magyar Péter azt elmondta a Partizánban, a pártalapítását megelőző, első pártrendezvényében aktívsegítséget nyújtott.

E tekintetben a legfőbb bírói igazgatási szervezet többek között arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy "az OBH elnöke, Senyei György felhívta az elnökhelyettes asszony figyelmét arra, hogy az alaptörvény 26. cikke (1) bekezdésének harmadik mondatára, továbbá a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény 39. § (1) bekezdésére tekintettel bírói szolgálati viszonyának fennállása alatt politikai tevékenységet továbbra sem végezhet."


Magyar Péter édesanyja, a 2021 áprilisában elhunyt Erőss Pálnak a lánya. Erőss Pál a Legfelsőbb Bíróság bírója volt, továbbá az Igazságügyi Minisztérium egykori munkatársa és a kommunizmus alatt a Magyar Televízión futó Jogi Esetek című, igen népszerű műsor szakértője. Ahogy arról korábban beszámoltunk, 1988-ig a legfelsőbb bírósági bírák kinevezése a Kommunista Párt Politikai Bizottsága hatásköri listáján szerepelt, így a legfőbb bírói testületbe kizárólag azok kerülhettek bírói beosztásba, akik élvezték Kádár János, Apró Antal, Nemes Dezső és a többi hazaáruló támogatását. Édesapja, Magyar István ügyvéd, az ő és Erőss Mónika házasságából három gyerek született, például Magyar Péter és Magyar Anna, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírója. Ahogy arról a Partizán interjúban is beszámolt, családja nagyfokú közéleti aktivitása már korán befolyásolta a kis Péterke sorsát. Nagyapja, például apjával, Magyar Istvánnal a 2006-os őszi rendőri brutalitás áldozatainak a megsegítésére többedmagával létrehozta a Ne Féljetek Alapítványt, amely sajtóbeszámolók szerint "több millió forintot osztott ki azoknak, akik maradandó sérülést szenvedtek."

Van azonban egy másik, az előzőhöz képest inkább családi - a cukorbeteg gyermekekért létrejött - alapítvány, amelyet 2001-ben, az első Orbán kormány idején alapítottak Budapesten, dr. Magyar István és dr. Erőss Mónika aktív részvételével.

A pár ezres lélekszámú, szabadkígyósi székhelyű alapítvány kuratóriumi tagjai között többnyire Békés megyei szereplők vannak, egyikük 2018-ban az abcug.hu-n megjelent portréban beszélt a cukorbetegség nehézségeiről, megemlítve, hogy első körben "a fiát sem vették fel egyik óvodába sem, mikor meghallották, hogy diabéteszes, volt olyan intézmény, ahol azt vágták a szülők fejéhez, hogy ez nem egészségügyi intézmény." A 2019-ben megszűnt szélsőbaloldali portál egyik utolsó cikke az alábbi címet viselte: "Pályaelhagyó óvónők és rabszolgasorban tartott idősek történetei taroltak az Abcúgon 2019-ben".

A szóban forgó alapítvány alapító dokumentuma szerint az "Alapítvány politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól mindenkor független marad, azoknak támogatást nem nyújt."

A legutóbbi, a honlapunkon elérhető 2020-as beszámolójuk szerint tízmilliós nagyságrendű bevételt realitáltak. A civil szervezet kiemelt támogatói az impresszum szerint a Nemzeti Együttműködési Alap, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Miniszterelnökség, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Miközben tehát Magyar Péter ádáznak is nevezhető küzdelmet folytat a kormánnyal, valamint annak támogatási rendszerével szemben, a családi alapítvány minden jel szerint elfogadja a kormány széleskörű támogatását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések