A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ez lehet Brüsszel célja az uniós gazdák ellehetetlenítésével


Jacek Saryusz-Wolski konzervatív lengyel európai parlamenti képviselő úgy véli, Brüsszel jó okkal vérezteti ki és lehetetleníti el az uniós gazdákat, külső érdekeket akarnak ugyanis szolgálni. 

Nem szűnnek a tüntetések Európa-szert az uniós zöldmegállapodás és az ukrán gabonára vonatkozó vámmentesség miatt, a gazdák minden egyes nap az utcára vonulnak. Hol traktorokkal torlaszolják el a forgalmas utakat, hol trágyát öntenek az illetékes kormányzati szerv épülete elé – idézi fel a V4NA nemzetközi hírügynökség.


A gazdák garanciákat követelnek annak biztosítására, hogy a mezőgazdaság életképes maradjon Európában. Azt is szeretnék, ha lazítanák a jelentéstételi és szabályozási rendszert, és ha Brüsszel felhagyna az EU-n kívüli országokkal kötött szabadkereskedelmi megállapodásokkal. Ezzel kapcsolatban Jacek Saryusz-Wolski konzervatív lengyel európai parlamenti képviselő azt mondta, hogy

Brüsszel intézményei egyfajta erkölcsi zsarolást alkalmaznak, amikor azt mondják, hogy Ukrajna megsegítése érdekében az EU-nak meg kell nyitnia határait a mezőgazdasági termékek vámmentes kereskedelme előtt. A valóságban Ukrajnának több lőszerre és pénzre van szüksége, és ezeket az árukat az EU nem tudja vagy nem akarja szállítani. 

Saryusz-Wolski hozzátette, hogy Brüsszel intézményei nem védi a gazdáit, és különösen a NATO keleti szárnyán élőket fojtogatja.

Szerinte az ukrán mezőgazdasági exportból származó pénz nem Ukrajna költségvetését vagy háborús erőfeszítéseit támogatja, hanem az ukrán oligarchák vagy a gyakran adóparadicsomokban bejegyzett nyugati multinacionális vállalatok zsebében landol.

A lengyel képviselő úgy véli, hogy a tét valójában a közös agrárpolitika (KAP) lebontása, holott a projekt fő célja mindig is az volt, hogy egész Európa élelmiszer-biztonságát biztosítsa azáltal, hogy Európa önellátóvá válik élelmiszerből.

Ma azonban a brüsszeli fősodor, valamint az ipari és pénzügyi lobbik, különösen Németországé, el akarnak távolodni az eredeti paradigmától, hogy megszabaduljanak a finanszírozás szükségességétől

– mondta Saryusz-Wolski, aki arra is kitért, hogy az Ukrajnából és Dél-Amerikából származó mezőgazdasági termékek behozatala helyettesítheti a jövőben a nyugat- és közép-európai élelmiszer-termelést, és hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás kérdése csak egy alibi arra, hogy ne kelljen a mezőgazdaságot fenntartani.

Borítókép: Az európai gazdák Brüsszelt is rendszeresen beveszik (Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések