A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Brüsszelre zúdulhat Európa haragja az uniós migrációs politika miatt


Egyre elégedetlenebbek az európai állampolgárok az Európai Unió migrációs politikájával, különösen Franciaországban, Ausztriában és Magyarországon válaszolták azt, nem jó irányba halad a tömb. A válaszadók zöme szigorúbb határellenőrzést javasol, szintén a többség szerint a migrációnak uniós prioritássá kellene válnia – utóbbi azért is sürgető kérdés, ugyanis bő két hónap marad a június 9-én kezdődő európai parlamenti választásokig. 

A 2015–2016-is migránsválság óta tavaly adták be a legtöbb menedékkérelmet az Európai Unió területén kívülről érkező bevándorlót, mintegy 1,14 millió kérelmet regisztráltak a hatóságok. A kontinens több országaiban már akkora méreteket öltött a bevándorlási hullám, hogy a befogadóközpontok szinte teljesen megteltek – a központok túlterheltsége elsősorban Belgiumban, Hollandiában és Németországban okoz súlyos problémákat. Ráadásul kicsivel több mint két hónap van hátra a június 9-i európai parlamenti választásokig, amelynek egyik nagy témája éppen a migráció.


Az elmúlt években meghozott uniós intézkedések egyértelműen azt mutatják, nem jó irányba halad Brüsszel migrációs politikája, és mint az Ipsos közvélemény-kutató cég legfrissebb felméréséből is kiderült, az európai lakosság sem elégedett.

Csaknem 26 ezer válaszadó 51 százaléka egyenesen ellenzi az uniós migrációs politikát, szerintük az erősebb határellenőrzés lenne a megoldás.

A felmérésből az is kiderült, a válaszadók szerint uniós szinten nem prioritás az illegális migráció elleni küzdelem, 59 százalékuk szerint ennek kellene lennie a negyedik legfontosabb napirendi témának a munkanélküliség, az éghajlatváltozás, a védelem, valamint az Ukrajnának nyújtott támogatás után. Az EU migrációs politikáját leginkább Franciaország (62 százalék), Ausztria (60 százalék), és Magyarország (58 százalék) bírálták, a legkevésbé pedig Dánia (26 százalék), Románia (27 százalék) és Finnország (32 százalék).

A közölt eredményekből arra lehet következtetni, elsősorban azok az országok nem elégedettek az uniós intézkedésekkel, melyek leginkább érintettek az illegális bevándorlásban.

A közvélemény-kutatás arra is kitért, a válaszadók szerint mi jelenthetne megoldást az illegális bevándorlásra. A résztvevők 71 százaléka a szigorúbb határellenőrzést javasolta, mely Lengyelországban, Bulgáriában és Finnországban kapta a legnagyobb támogatottságot.

Borítókép: Európába igyekvő afrikai illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetére, Las Palmas kikötőjébe 2024. február 15-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Angel Medina G.)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések