A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem akar háborút az oroszokkal a német kancellár


Olaf Scholz szerint a Nyugatnak fenn kell tartania Kijev támogatását, szilárdan kell tartania a NATO-t, és vissza kell utasítania Putyin megosztási törekvéseit. 

Az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) ellenáll majd az olyan kísérleteknek, amelyek a NATO-t az ukrajnai konfliktusba akarják belerángatni. Ezt Olaf Scholz német kancellár mondta a The Wall Street Journal című lapnak adott véleménycikkében.

Nem tekintjük magunkat háborúban állónak Oroszországgal, és nem törekszünk konfrontációra Oroszországgal. Ellenállunk minden olyan kísérletnek, amely az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét belerángatná Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújába

 - fogalmazott a politikus.

Arra is figyelmeztetett, hogy az Ukrán Fegyveres Erők hamarosan súlyos fegyver- és lőszerhiánnyal fog szembesülni. Szavai szerint egyes pénzügyi kötelezettségvállalások már kimerültek, míg másokat meg kell hosszabbítani. 

Korábban már beszámoltunk arról, a németek ugyanakkor nem tudják tovább növelni a hadiiparuk kapacitását. A német védelmi minisztérium szóvivője kiemelte: Németországnak nincs meg a termelési kapacitása ahhoz, hogy további keretmegállapodásokat kössön az iparral, hogy több lőszert szállítson Ukrajnának.

Úgy gondolom, hogy minden, amit Németországban meg lehetne tenni, már kimerült az ipar vonatkozásában is. Természetesen további keretmegállapodásokat köthetünk, ha a termelési kapacitást növeljük, de a jelenlegi szükségleteket tekintve a lehetőségek határán vagyunk.

– nyilatkozta Arne Kollatz, aki hozzátette, túlságosan nagy Ukrajna lőszerigénye a háborúban.

Scholz a fentebb említett véleménycikkben hozzátette, hogy Berlin biztonsági garanciákat is ki akar dolgozni Kijev számára.

Ahogy Scholz fogalmazott: 

Félreértés ne essék: Egy ukrajnai orosz győzelem nemcsak Ukrajna mint szabad, demokratikus és független állam végét jelentené, hanem drámaian megváltoztatná Európa arculatát is. Súlyos csapást mérne a liberális világrendre. Oroszország brutális kísérlete, hogy erőszakkal területet lopjon el, mintául szolgálhatna a világ más tekintélyelvű vezetői számára. Több országot fenyegetne a veszély, hogy egy közeli ragadozó áldozatává válik.

Ez a lehetőség az oka annak, hogy az Egyesült Államok és Európa támogatja Ukrajna szabadságharcát, Biden vezetése döntő fontosságú volt annak érdekében, hogy Vlagyimir Putyin agressziójára egységes és sikeres válaszlépések szülessenek, tette hozzá a kancellár.

Olaf Scholz szerint Putyin egyetlen háborús célját sem érte el. „Azt hitte, hogy két hét alatt elfoglalhatja az ukrán fővárost, Kijevet, de Ukrajna bátran ellenáll az orosz támadásnak. Ez az ukrán nép hősies harcának és a Nyugat pénzügyi és humanitárius támogatásának, valamint az Ukrajnának juttatott fegyver- és lőszerszállításoknak is köszönhető,” mondta.

Egy ukrajnai orosz győzelem mindannyiunkat veszélybe sodorna. Üzenetünk egyértelmű: mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk Oroszország győzelmét. Ha nem tesszük, hamarosan egy olyan világban ébredhetünk, amely még instabilabb, fenyegetőbb és kiszámíthatatlanabb, mint a hidegháború idején volt.

- hangsúlyozta Olaf Scholz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések