A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elkaszálták Putyin kihívójának indulását az orosz elnökválasztáson


Borisz Nagyezsdin orosz háborúellenes elnökjelölt azt állítja, megtiltották neki, hogy induljon Vlagyimir Putyin ellen a márciusi elnökválasztáson. 

Az oroszországi központi választási bizottság (CEC) csütörtökön közölte, hogy a Borisz Nagyezsdin által benyújtott több mint 100 ezer támogató aláírásból több mint 9 ezer esetében talált szabálytalanságokat, ami háromszorosa a megengedett 5 százalékos hibaaránynak,- írja az Index.

Nyikolaj Bulaev, a CEC elnökhelyettese a múlt héten közölte, hogy 11 halott ember – hamisított – aláírása is szerepelt a benyújtott szignók között.

Mint a The Guardian írja, a szerdán meghozott döntés nem volt meglepő, mivel a CEC munkacsoportja már hétfőn közölte, hogy az általa benyújtott támogatói aláírások 15 százalékát érvénytelennek találta.

Borisz Nagyezsdin csütörtökön közölte, hogy megtámadja a döntést a legfelsőbb bíróságon.

Nem értek egyet a központi választási bizottság döntésével. A 2024-es elnökválasztáson való részvétel életem legfontosabb politikai döntése. Nem hátrálok meg a szándékaimtól

– írta Telegram-csatornáján.

A háborúellenes retorikával kampányoló Borisz Nagyezsdin korábban bejelentette, hogy megválasztása esetén azonnal befejezné a harcokat, békét kötne Ukrajnával, és megegyezne a Nyugattal. ó

Elnöki kampányáról szóló honlapján a 60 éves orosz politikus úgy jellemzi magát, mint „a hivatalban lévő elnök politikájának kritikus ellenzője”. Állítja, hogy Vlagyimir Putyin „végzetes hibát követett el a különleges katonai művelet elindításával”.

Az elnökválasztási kampány

Az orosz elnökválasztási kampány 2023 decemberében startolt el. Az elnökválasztások az elmúlt évek orosz gyakorlatának megfelelően három napig, március 15–17. között lesznek megtartva.

Az elnökjelöltek tavaly december végéig adhatták be a központi választási bizottsághoz a jelentkezést, és január 31-ig volt idejük teljesíteni az induláshoz szükséges feltételeket.

A feltételek pedig kifejezetten szigorúak: az elnökjelölt személyére vonatkozó előírások mellett a jelölteknek országszerte aláírásokat kell gyűjteni az induláshoz – attól függően, hogy milyen kategóriába esnek. A legegyszerűbb dolga az orosz parlamentben képviselt pártoknak van (jelenleg öt ilyen párt van). Akit egy parlamenti párt jelöl, lényegében már a hivatalos elnöki versenyben érezheti magát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések