A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megvan a megállapodás Ukrajna támogatásáról, de Orbán meghekkelte


Alig pár perccel azután, hogy valóban tárgyalóasztalhoz ültek az Huszonhetek állam- és kormányfői csütörtöki rendkívüli csúcstalálkozójukon, a Tanács elnöke bejelentette,

„megvan a megállapodás, #egység”.

X-en posztolva Charles Michel úgy fogalmazott:

„Mind a 27 állam- és kormányfő megállapodott egy további 50 milliárd eurós támogatási csomagról Ukrajna számára az uniós költségvetésen belül. Ez biztosítja Ukrajna számára a stabil, hosszú távú és kiszámítható finanszírozást. Az EU vezető szerepet és felelősséget vállal Ukrajna támogatásában. Tudjuk, mi forog kockán.”

Ha lehet hinni a Brüsszelben terjedő pletykáknak, akkor a magyar kompromisszum felé tett lépéssel fogadták el a döntést.

Ennek értelmében az Európai Bizottság éves szinten vitát tart az eszköz végrehajtásáról azzal a céllal, hogy iránymutatást adjon.

Ez – amennyiben valóban igaz – egyértelmű lépés Magyarország álláspontja felé a maradék EU 26-ok részéről.

A decemberi csúcs óta a háttérben többször is tárgyaltak a tagállamok, hogy sikerüljön Orbánt is meggyőzni – a magyar kormány először azt szerette volna, hogy Ukrajna támogatása az uniós költségvetésen kívüli alapból történjen meg, később pedig azt szerették volna elérni, hogy az összesen 2027-ig tartó támogatásról évente szavazzanak. Végül a kormány ezen feltételei nem teljesültek, ugyanis a Guardian által megszerzett dokumentum szerint,

UGYAN MINDEN ÉVBEN VITÁT FOGNAK TARTANI AZ EURÓPAI TANÁCSBAN AZ ÚN. UKRAJNA-ESZKÖZRŐL, ÁM SZAVAZNI NEM FOGNAK RÓLA – AZ EURÓPAI TANÁCS CSAK A TÁMOGATÁS FELÜLVIZSGÁLATÁRA SZÓLÍTHATJA FEL AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGOT, DE AZT IS LEGHAMARABB KÉT ÉV MÚLVA.

Ugyanakkor így is két esetben kompromisszumos megoldás született, amennyiben a zárónyilatkozat valóban úgy fog kinézni, amit a Guardian megszerzett:

- egyrészt mint említettük, a tagállam állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács felszólíthatja az Európai Bizottságot a támogatás felülvizsgálatára, ugyanekkor erről szavazni fognak – azaz a tagállamok minősített többségének támogatnia kell egy ilyen javaslatot;

- másrészt az elfogadott szöveg azt is megemlíti, hogy visszavonják a 2020 decemberi EU-csúcson elfogadott konklúziójukat a jogállamisági mechanizmus kapcsán.

Utóbbi Orbán számára amiatt fontos, mert az akkori szövegben a tagállamok vezetői megállapodtak a jogállamisági mechanizmus létrehozásában, ami lehetővé tette, hogy bizonyos jogállamisági aggályok miatt felfüggesszék egy adott országnak járó uniós források kifizetését.

ESZERINT – AMENNYIBEN VALÓBAN EZ AZ ALKU – ORBÁN A VÉTÓJÁNAK FELADÁSÁÉRT CSERÉBE KIHARCOLTA, HOGY A MAGYAR KORMÁNY KÖNNYEBBEN HOZZÁFÉRHESSEN A JELENLEG FELFÜGGESZTETT UNIÓS FORRÁSOKHOZ.

Ugyanakkor más forrás eddig nem erősítette meg, hogy valóban ez volt az alku és ez lesz a zárónyilatkozatban – a Reutersnek egy uniós diplomata azt nyilatkozta, hogy a Magyarországnak szánt források továbbra is felfüggesztve maradnak.

A bejelentést Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is üdvözölte.

Hálás vagyok Charles Michelnek és az EU vezetőinek, hogy létrehozták a 2024–2027 közötti időszakra szóló 50 milliárd eurós ukrán hitelkeretet

– írta.

Zelenszkij mellett az uniós tagállamok vezetői is sorra hírül adták a fejleményeket. Közülük Ulf Kristersson svéd miniszterelnök tűnt ki a sorból, ő ezt a lépést az USA-nak címezte.

Szerinte az Egyesült Államoknak is erős jelzést küldenek arról, hogy Európa egységesen kiáll Kijev mellett, és azt szeretné, ha Washington is folytatná a támogatását.

Várhatóan a svéd kormányfő egyeztetni fog Orbán Viktorral Brüsszelben, ám előreláthatólag nem fog szó esni a svéd NATO-tagságról, Kirstersson budapesti útjának időpontja viszont szóba kerülhet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések