A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gulyás Gergely: "Brüsszelben változásra van szükség"


Szerdán ülésezett a kormány, és csütörtökön délelőtt fél 11-től Kormányinfót tart Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy tegnap a kormány számtalan döntést hozott, de ezt megelőzően elemezték az uniós helyzetet. A miniszter szerint van egy alapvető nézőpontbeli különbség a tagállamok többsége és Magyarország között. Magyarország nincs egyedül az álláspontjával, de a leghatározottabban mondja ki, hogy a háború nem jelent megoldást, azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség,  viszont a miniszter szerint a többség a háború pártján áll.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, ez önmagában nem jelentené azt, hogy ne alakíthatnának ki közös álláspontot, ezért is fogadták el az Oroszország elleni szankciókat, azokat, amelyek Magyarországra nézve nem voltak jelentősen hátrányosabbak.

Most azt látjuk, hogy nem a nézetkülönbségek megoldására törekszik a nagy tagállamok többsége, hanem a Magyarországgal szembeni zsarolás durva és elfogadhatatlan formáit próbálják alkalmazni.

A kormány úgy látja, Európában változásra van szükség ahhoz, hogy a hangnem megváltozzon, a június 9-i EP-választáson ez demokratikus keretek között érhető el.

Orbán Viktor az uniós csúcson egyeztetéseket folytat, utána teljeskörű tájékoztatást ad az ott történtekről.

A kormány tárgyalt az SMA-szűrésről is, megállapították, hogy volt egy 14 hónapos program, 2023. december 31-ig az újszülöttek esetén bevezették a szűrést. Az ehhez szükséges további forrásokat a költségvetés ezt követően is biztosítani fogja, idén 450 millió forintot adnak az SMA-szűrés folytatására, továbbra is az eddigi három intézmény végzi a szűréseket.

Gulyás Gergely elmondta: 2 hét alatt 140 ezer tanár kapta meg az okiratokat a béremeléshez. Legkésőbb a hétfői napon már a megemelt illetményeket fogják megkapni a pedagógusok. Világos a kormány szándéka: 32,2 százalékos béremelés történik, mindenkinek nőni fog a fizetése. 46 százalékkal nőtt ebben a ciklusban a pedagógusbér.

Kiszámíthatóbbak a keretek az oktatásban, a magyar állam a rendszerváltás óta először becsüli meg igazán anyagilag a tanárokat, az ország sikere azon múlik, hogy milyen a közoktatás színvonala.

A magyar adófizetők pénzéből finanszírozzák a béremelést, az EU-tól ígéret van az utófinanszírozásra, ha ez megtörténne, 12 százalékát fizetnék a béremelésnek.

A miniszter megemlítette, hogy sokan vannak, akik mindent megtesznek azért, hogy az EU na adja meg a béremeléshez szükséges pénzeket.

Újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely közölte, hogy fogadták Lázár János beszámolóját a kormány és a főváros tárgyalásairól. A megállapodás, amelyet kötöttek, mindenkinek előnyös. Gulyás Gergely szerint a megállapodással nyernek a vidékről ingázók, az agglomerációból ingázók, a kisdiákok valamint a nagydiákok is, ahogy a budapesti felnőttek is.

A kormányülésen szó volt a Magyarországon fogva tartott olasz nő ügyéről is. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy egy antifasiszta bűnözői csoport egy tagjával kapcsolatosan jelentek meg valótlan állítások. A miniszter hangsúlyozta, biztosítani kell az emberi méltóságot, az érintett nő fogvatartásának körülményei megfeleltek az uniós és a magyar előírásoknak. Leszögezte, hazugság, hogy a cellában patkányok lettek volna, és bár nem luxusban élnek a börtönökben, de általánosságban tisztaság van. A híreket minden alapot nélkülöző, Magyarország elleni lejáratóakciónak minősített Gulyás Gergely.

Az európai országokban lévő gazdatüntetésekről Gulyás Gergely elmondta: Európa nem követi azt a bölcsességet, hogy zöld politika igen, de zöld ideológia nem. Európa hosszabb ideje egy zöld ideológiát igyekszik ráerőltetni a polgáraira; a gazdáknak nehéz elmagyarázni, hogy a rosszabb minőségű ukrán gabonát, amely szétveri a nemzeti mezőgazdaságokat, azt vigyázzba állva kell elfogadniuk.

Gulyás Gergely szerint „hídpénz-botrány” közepette próbál magyarázkodni a főváros a Lánchíddal kapcsolatban, ami példátlan az elmúlt évtizedek fővárosi beruházásaiban. A miniszter úgy fogalmazott, hogy „a fővállalkozótól a fővárossal így-úgy, de vélhetően valamilyen összeköttetésben álló emberek kaptak pénzeket” ellenszolgáltatás nélkül.

Gulyás Gergely szerint a legfontosabb, hogy feltárják az ügyet, ha kell, a nyomozóhatóságok.

Gulyás Gergely kommentálta Walter Katalin BKK-vezérigazgató pulykázós szavait. A miniszter szerint utoljára az emberekről így az MSZP-SZDSZ kormány időszakában gondolkodtak és beszéltek, ez valamivel még durvább a stílust tekintve. Gulyás Gergely úgy látja, ha valakinek fontosak a tömegközlekedést használók, ha a főpolgármester így gondolná, akkor magától is azonnal menesztette volna a BKK vezérigazgatóját, aki fel is ajánlotta távozását, de Karácsony Gergely nem fogadta el.

A nemzeti konzultáció eredményével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: a kormány erejét az uniós vitákban mindig az adja, hogy a magyar választók többsége mellettük áll.

A részvétel megerősítést jelent a kormány politikájának.

Gulyás Gergely a kitörés napi túráról elmondta, nem könnyű megakadályozni, hogy Nyugat-Európából szélsőségesek érkezzenek, de azon vannak, hogy meg tudják akadályozni. Budapest ma a béke szigete Európában, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy így is maradjon.

A svéd NATO-csatlakozás ügyében Gulyás Gergely elmondta: támogatják a csatlakozást, a fontos az, hogy majd akkor szavazzanak erről, ha többség van hozzá az Országgyűlésben, ehhez bizalomerősítő lépésekre van szükség, hogy a képviselők jó szívvel szavazzák meg a ratifikációt.

A svéd miniszterelnököt szeretettel várják Budapestre.

A Fidesz főpolgármester-jelölésével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: márciusig jelölni fognak a kormánypártok. Potenciálisan mindenki versenyben van, aki alkalmas lehet a főváros vezetésére, szerinte a mostani városvezetés teljesítménye alapján sok potenciálisan alkalmas jelölt jöhet szóba. Arra a kérdésre, hogy felmérés szerint Vitézy Dávid már most előzheti a fideszes jelöltet, a miniszter kijelentette: „Egy olyan jelöltet nehéz mérni, akit még nem is jelöltek.”

Megkérdezték Szentkirályi Alexandrát, hogy vállalná-e a jelöltséget. Nem érkezett hozzá semmilyen kérés, olvassa a találgatásokat, érthetőnek tartja ezeket, jól esett neki, amit Tarlós István mondott róla, de a kormányszóvivői munkájára koncentrál.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre ismét a pedagógus szakszervezeteket kritizálta, kijelentette róluk:

általában nem mondanak igazat.

Azt is mondta, hogy a PDSZ-nek nem kell hinni, ha rajtuk múlt volna, akkor semmilyen béremelése sincsen a pedagógusoknak.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke évértékelő beszédében azt mondta: „mi igényt tartunk Kárpátaljára”. Mi a véleménye erről a kijelentésről? – kérdezték Gulyás Gergelytől.

A miniszter leszögezte, Magyarország betartja nemzetközi jogi kötelezettségeit és felelőtlenek az ilyen kijelentések.

Sajtóhírek szerint Giorgia Meloni is érdeklődött Orbán Viktornál az olasz nő magyarországi fogvatartási körülményeiről. Gulyás Gergely elárulta, az olasz miniszterelnök szerda este beszélt a magyar kormányfővel, a beszélgetés nagy része az uniós csúcsról szólt, de a miniszter úgy látja Olaszországban „sincs sokkal jobb állapotban a sajtó, mint Brüsszelben”, „hisztéria” lett az ügyből, ezért érdeklődött Meloni a témáról, amiről Orbán Viktor tájékoztatást adott.

Gulyás Gergelyt megkérdezték, hogy miért Orbán Gáspárt, a miniszterelnök fiát küldték a csádi misszió keretében tárgyalni, nem visszás-e ez. A miniszter elmondta, hogy a honvédelmi miniszter dönt arról, hogy kit milyen feladatra jelöl ki. Azt is mondta Gulyás Gergely, hogy sok hely van a világon, ahová vágyik, de Csád éppen nem az. Nem tartja visszásnak, ha Orbán Gáspár a csádi tárgyalódelegáció tagja.

Antifa-ügyben Gulyás Gergely elmondta: meghallgatták a belügyminiszter és az igazságügyi miniszter tájékoztatását a kormányülésen. Az illetékes szervek a jövőben is meg fogják tenni a megfelelő lépéseket a szélsőjobboldaliak és a szélsőbaloldaliak határátlépésével kapcsolatban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések