A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jó táplálékok a fogak számára – brokkoli, zeller, sárgarépa, alma, fokhagyma


Ahhoz, hogy sokáig jól érezzük magunkat, azaz hogy sokáig jó egészségnek örvendjünk, elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a szájüregünk egészségére, ugyanis ha gondok vannak a fogainkkal és az ínyünkkel, az sok-sok problémát szülhet. A nem megfelelő szájhigiénia, a lyukas és kezeletlen fogak és az ínybetegségek számtalan betegséget generálhatnak, többek között ilyen a szívbetegség, a cukorbetegség és még a rákos megbetegedések is.


Az ínybetegségeket és a fogszuvasodást is különféle baktériumok okozzák. Ezek aztán bekerülhetnek a véráramba, majd az artériák merevségét is okozhatják, ami oka lehet a szívinfarktus kialakulásának.

Ahogy idősödünk, úgy nemcsak a fogaink állapota lesz már fontos, hanem az íny egészsége is, hiszen a szájüregben is vékonyodik a nyálkahártya, ily módon az íny sokkal sérülékenyebb lesz és hajlamosabb a különféle fertőzésekre. Milyen jelei lehetnek annak, hogy nem megfelelő az orális egészségünk? Ha sebek és fekélyek jelennek meg a szájüregben, ha rossz a leheletünk, ha sokat fáj az ínyünk és gyakran vérzik is. A fogak akkor is meglazulhatnak és kihullhatnak, ha egyébként ezt nem indokolja semmi, azaz nem szuvas fogakról beszélünk.

Egyes orvosok már a páciens fogaiból és szájüregének állapotából is megállapíthatnak sok mindent. Nemcsak azt, hogy az illető fogyaszt-e alkoholt, kávét vagy bort, illetve hogy dohányzik-e, hanem azt is látja esetlegesen, hogy milyen betegsége van még az adott személynek.

Léteznek olyan táplálékok, amelyek kifejezetten nagyon jót tesznek a fogak és a szájüreg egészségének, mutatjuk is, melyek ezek.

A chiamag olyan tápanyagokban, azaz vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, amelyek jót tesznek a fogaknak, például ilyen a foszfor, a kalcium és az A-vitamin.

A zeller is nagyon jót tesz a szájüreg és a fogak egészségének, hiszen fokozza a nyáltermelést. Minél több nyál termelődik, annál jobb lesz a szájüregi szövetek egészsége.

A tejtermékek kalciumot tartalmaznak, amely csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét.

A halak pedig omega-3 zsírsavban bővelkednek, illetve D-vitamint is tartalmaznak. Ez a vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, így segíti az erős fogak megőrzését.

A ropogós zöldségek, mint a zeller és a sárgarépa, jót tesznek a fogaknak, megtisztítják azok felületét, mivel sok rágást igényelnek. Sok vizet is tartalmaznak, amely szintén nagyon jó fogtisztítónak számít. Ezen kívül serkenti a nyál termelését, amely elpusztítja a szájban lakozó baktériumokat. Ezek a zöldségek ásványi anyagokat és vitaminokat is biztosítanak a fogak számára.

A leveles zöldségek, mint a spenót vagy a kelkáposzta, kalciumban, folátban és más hasznos ásványi anyagban és vitaminban bővelkednek, amelyeket a fogak és az íny is szeretnek.

Az alma és más rostos gyümölcsök fogyasztása szintén segít a fogak megtisztításában, illetve növeli a nyálképződést, ami semlegesíti a szájban maradt citromsavat és almasavat. Az alma rostos textúrájának rágása stimulálja az ínyt, tovább csökkentve a fogszuvasodást okozó baktériumokat.

A diófélék tele vannak kalciummal és foszforral. A mandula, a brazil dió és a kesudió segítenek a fogszuvasodáshoz vezető baktériumok elleni küzdelemben. A földimogyoró kiváló kalcium- és D-vitamin-forrás, a mandula pedig szintén sok kalciumot kínál a fogak számára. A dió tartalmaz rostot, folátot, vasat, magnéziumot, niacint, E-vitamint és B6-vitamint, amelyek ugyancsak hasznosak a fogak számára.

A C-vitamin jót tesz a szervezetnek, mégpedig antioxidáns tulajdonsága miatt, illetve hozzájárul a szövetek növekedéséhez, javításához. A fogak dentinjében lévő kollagén a bevitt C-vitamin mennyiségétől is függ.

A fokhagyma allicint tartalmaz, amely erős antimikrobiális tulajdonságáról ismert, ez pedig segít a fogszuvasodás és az ínybetegségek elleni küzdelemben. Nyersen fogyasztva csökkenti az ínygyulladást és a fogbetegségeket okozó baktériumok elszaporodását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések