A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

BBC: az Egyesült Királyság a saját szankcióit megkerülve vásárol orosz olajat


Az Egyesült Királyság megkerülte az orosz olajra vonatkozó saját tilalmát egy “finomítói kiskaput” kihasználva, hogy több millió hordónyi szankcionált árut importáljon harmadik országokban feldolgozott üzemanyag formájában – jelentette a BBC két különálló tanulmányra hivatkozva. 

A Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) nemrégiben végzett vizsgálata azt állította, hogy India és Kína, amelyek az orosz olaj legfőbb vásárlóivá váltak, miután a Nyugat betiltotta azt, a szankciókkal sújtott nyersolajat repülőgép-üzemanyaggá és gázolajjá finomítják, majd továbbértékesítik a világ országainak, köztük az Egyesült Királyságnak.

A feldolgozott olaj újrakivitele nem illegális, és nem sérti az Egyesült Királyság orosz olajra vonatkozó tilalmát a nemzetközileg elismert “származási szabályok” miatt, amelyek azt az országot tekintik származási országnak, ahol a nyersolajat kereskedelmi célokra üzemanyaggá dolgozták fel.

A “finomítási kiskapu” azonban ellentétben áll London állításaival, miszerint 2022 óta nem történt orosz olajimport.

“A probléma ezzel a kiskapuval az, hogy növeli az orosz nyersolaj iránti keresletet, és lehetővé teszi a nagyobb volumenű értékesítést, valamint felfelé nyomja az árakat is” – nyilatkozta Isaac Levi, a CREA Európa-Oroszország-politikai és energetikai elemzésének vezetője.

A Global Witness csoport külön kutatása kimutatta, hogy tavaly mintegy 5,2 millió hordónyi orosz olajból készült finomított kőolajterméket importált az Egyesült Királyság. Ennek a mennyiségnek a nagy része, mintegy 4,6 millió hordó repülőgép-üzemanyag formájában érkezett, és minden 20. brit járatnál felhasználták.

Eközben a CREA becslése szerint az orosz olajra vonatkozó nyugati korlátozások 2022-es életbe lépése óta eltelt tizenkét hónapban az Egyesült Királyság mintegy 569 millió font (712,5 millió dollár) értékben importált szankcionált nyersolajból származó kőolajtermékeket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések