A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vörös narkó (teljes film): így finanszírozta a Kádár-rendszert a kábítószer


Megdöbbentő tényeket mutat be a magyar szocialista rendszer titkos drogügyleteiről az a dokumentumfilm. A magyar kommunista titkosszolgálat közreműködésével zajló kábítószer-kereskedelem jelentős összegekkel járult hozzá a Kádár-rezsim működéséhez. 

Sajátos módon küzdöttek az „amerikai imperializmus” ellen Kádárék: Magyarország a szocializmus idején többek között azért is lehetett a legvidámabb barakk, mert évente több tonna drogot csempészett az USA-ba a kolumbiai drogkartell segítségével. Az üzlet jelentős bevételhez juttatta a magyar elvtársakat, a hipnotikus hatású metakvalon nevű szert pedig a tengerentúlon olyanok használták, mint Hugh Hefner, a Wall Street farkasa, Jordan Belfort vagy éppen Roman Polanski. 

A Duna TV-n debütáló Vörös narkó című dokumentumfilm szerint

a metakvalon előállításával az Újpesten működő, akkor állami Chinoin gyógyszergyárat bízták meg Kádárék, terjesztésében pedig részt vett a Los Angeles-i magyar maffia is.


A bevételt pedig a költségvetési hiány betömködésére, jóléti kiadások finanszírozására és szállodák építésére használták fel. A Jamrik Levente által írt és rendezett, a Nemzeti Filmalap által is támogatott film tényanyaga Orbán-Schwarzkopf Balázs történész kutatásain alapul, kiegészülve Mező Gábor és Dezső András oknyomozó újságírók tevékenységével, valamint a készítők felvették a kapcsolatot számos egykori érintettel is. A filmben megszólal például Gyepes-Gilbert Ottó, az egyik kaliforniai magyar bűnbanda volt tagja is, akit tevékenységéért kilenc évre ítéltek az Egyesült Államokban.   

Mint a filmből kiderül, a történet jóval túlmutat önmagán, hiszen Magyarország már a két világháború közötti időszakban is az elsők között volt az orvosi morfin előállításában, amelyet a második világháború után a berendezkedő Rákosi, majd Kádár-rezsimek elkezdek illegálisan teríteni világszerte a Malév és a Mahart segítségével. Amikor azonban a Budapest–Frakfurt–Párizs repülőjárat egyik, morfiummal megtömött gépe 1964-ben lezuhant Párizs mellett, és a francia hatóságok vizsgálódni kezdtek, a morfiumvonalat elbukta a magyar kommunista vezetés. Így új szer után kellett nézniük, ez lett az Amerikában akkor már elterjedt metakvalon.

A biznisz egészen az 1980-as évekig zajlott, amikor az amerikai kábítószerellenes hivatal, a DEA a szálak felgöngyölítése után válaszút elé állította és megzsarolta Kádárékat.

A teljes film megtekintéséhez kattints az alábbi képre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések