A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sütőben sült foszlós fánkkarikák: így nem szívja tele magát olajjal


Ha van otthon fánksütő tepsid, olajszag nélkül is csodás fánkokat készíthetsz.


A lyukas amerikai fánkot sütőben is bátran elkészítheted, csak egy speciális, direkt erre a célra gyártott tepsire lesz hozzá szükséged. A kelt tészta hihetetlenül puha és omlós lesz, a gyomrot viszont kevésbé terheli meg, mint a bő olajban sült változat. Érdemes rá édes, ragacsos cukormázat is csorgatnod, amely a fánkra kerülve megszilárdul.

Hozzávalók 24 darabhoz

A tésztához:
👉 50 dkg liszt
👉 10 dkg cukor
👉 10 dkg puha vaj
👉 4 dl tej
👉 2.5 dkg élesztő
👉 2 tojás
👉 1 kávéskanál fahéj
👉 kevés olaj a tepsi kikenéséhez

A cukormázhoz:
👉 12 evőkanál tej
👉 10 dkg porcukor
👉 2 teáskanál vaníiaaroma

Elkészítés:

A langyos tejet keverd el egy evőkanál cukorral és az élesztővel. Tíz perc alatt futtasd fel. Közben a lisztet morzsold el a felkockázott puha vajjal, add hozzá a tojást, a maradék cukrot, a fahéjat és az élesztős tejet. Jól dolgozd ki, majd takard le, és egy óra alatt keleszd a duplájára. A kelesztési idő leteltével a fánksütő mélyedéseit vékonyan kend ki olajjal.

Oszd el bennük a tésztát úgy, hogy nagyjából kétharmad magasságig érjenek, ugyanis sütés közben még nőni fogak. 220 fokos sütőben 12 perc alatt süsd őket pirosra. Amíg a fánkok sülnek, a tejet keverd el a porcukorral és a vaníliaaromával. A kisült darabokat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és locsold le őket a mázzal. Várd meg, amíg a cukormáz megszilárdul, és eheted is a pihe-puha fánkokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések