A walesi keksz ideális kísérő tea vagy kávé mellé.
A walesi keksz elkészítése annyiban szokatlan, hogy serpenyőben sül. A végeredmény egy kívül ropogós, belül puha, omlós édesség lesz. Az elkészítése meglepően egyszerű, nagyjából egy órát vesz igénybe, így tökéletes választás kezdő szakácsok számára. Mivel csak egy-két napig finom, így nem érdemes nagyobb adagot készíteni belőle, mert frissen az igazi. A ki nem sült tészta viszont lefagyasztható.
Hozzávalók 4 személyre
👉 25 dkg finomliszt
👉 10 dkg vaj
👉 5 dkg cukor
👉 4 g cukrozott gyömbér
👉 1 teáskanál sütőpor
👉 1 marék mazsola
👉 1 db tojás
👉 1 teáskanál kardamom
👉 1 teáskanál bourbon vanília
👉 1 teáskanál gyömbér
Elkészítés:
Keverd össze a száraz hozzávalókat (lisztet, sütőport, fűszereket). Morzsold a lisztes keverékhez a vajat, majd dolgozd össze. Keverd hozzá a cukrot, a gyömbért és a mazsolát, add hozzá a tojást, és keverd addig, míg szép lágy tésztát nem kapsz. Liszttel megszórt deszkán nyújtsd ki a tésztát ujjnyi vastagságúra. Szaggass a tésztából 7-8 cm átmérőjű korongokat - ezt akár pohárral is megteheted.
Melegíts a serpenyőben kis mennyiségű vajat. Helyezz a serpenyőbe néhány kiszaggatott tésztát, de ügyelj rá, hogy ne túl sokat, mert szükséged lesz helyre a megfordításukhoz. Amikor a keksz alsó része aranysárgára sült, megfordíthatod. Ha mind a két oldala kész, vedd ki a serpenyőből, majd sütőrácson vagy szalvétán hagyd kihűlni. Melegen vagy szobahőmérsékletűre hűlve tálald, előtte megszórhatod egy kevés porcukorral.
0 Megjegyzések