A kocsonya egyszerű hétköznapi és elegáns ünnepi fogás is lehet: készítsd el somogyi módon!
A hamisítatlan somogyi kocsonyába a hús mellett sárgarépa is kerül, a léből pedig nem hiányozhat a pirospaprika, aminek a szép színét köszönheti. Ha előkészített kocsonyahúst vásárolsz, nem lesz vele sok gondod, de ha nem a szupermarketből szerzed be, mindenképp tisztítsd meg alaposan, véletlenül se maradjon rajta szőr.
Hozzávalók 8 adaghoz
👉 5 l víz
👉 1.5 kg kocsonyahús (sertésfül, köröm, fej, bőr stb.)
👉 50 dkg füstölt tarja
👉 50 dkg sárgarépa
👉 25 dkg fehérrépa
👉 2 fej fokhagyma
👉 1 nagy hagyma
👉 0.5 evőkanál só
👉 1 evőkanál egész bors
👉 1 teáskanál pirospaprika
Elkészítés:
A kocsonyahúst szükség szerint alaposan tisztítsd meg, és folyóvíz alatt többször mosd át. Tedd egy lábosba, és öntsd fel annyi hideg vízzel, amennyi bőven ellepi. Amikor felforrt, a habot teljesen szedd le róla, ugyanis így lesz majd tiszta. Add hozzá a megtisztított, egészben hagyott hagymát, a félbevágott fokhagymagerezdeket, a sót és a borsot. Kis lángon kezdd el gyöngyöztetni.
Egy óra múlva jöhet bele a megtisztított, nagyobb darabokra vágott sárgarépa és fehérrépa, valamint a pirospaprika. Főzd csendesen további három órát. Amikor kész, szűrd át. A húsokat és a zöldségeket egyenlően helyezd el tányérokban vagy egy őzgerincformában. A bőrt ízlés szerint kihagyhatod. Tedd hideg helyre néhány órára, amíg megdermed.
0 Megjegyzések