A kelbimbó egészséges és nagyon finom: most süsd meg tepsiben, sűrű szósszal!
A tepsiben sült kelbimbó önmagában is finom és kiadós, húsmentes ebéd. Gratinnak is nevezik ezt a fajta elkészítési módot, amikor sűrű, tejszínes mártás fogja össze az ételt. A mártásba Gruyère sajtot tegyél: ez egy eredetvédett svájci típus, amelynek semmihez sem hasonlítható, diós aromája van.
Hozzávalók 4 személyre
👉 90 dkg kelbimbó
👉 12 dkg Gruyère sajt
👉 7.5 dkg vaj
👉 3 dl habtejszín
👉 2.5 dkg zsemlemorzsa
👉 2.5 dkg parmezán
👉 2 dl alaplé
👉 1 hagyma
👉 1 gerezd fokhagyma
👉 1 evőkanál olaj
👉 1 evőkanál liszt
👉 1 csipet cayenne-bors
👉 1 csipet szerecsendió
👉 só
👉 frissen őrölt bors
Elkészítés:
A kelbimbókat mosd meg, a fás szárukat késsel vágd le, a zöldségeket felezd el, és oszd el őket egy tepsiben. Szórd meg őket sóval és borssal, locsold le kevés olajjal, és told 220 fokos sütőbe 20-25 percre. Amíg a kelbimbó sül, készítsd el a mártást. A vaj egyharmadát olvaszd fel egy tepsiben, szórd hozzá a zsemlemorzsát, és pirítsd aranyszínűre.
Amikor elérte a kívánt színt, azonnal öntsd át egy kisebb tálba, mert a serpenyőben hagyva akkor is odaég, ha lehúztad a tűzről. Ugyanebben a serpenyőben olvaszd fel a maradék vajat is. Párold rajta üvegesre a felaprított hagymát, majd ha már puha, jöhet mellé a szintén felszeletelt fokhagyma. Amikor megérzed az illatát, add hozzá a lisztet, kevergesd egy percig, majd öntsd fel a tejszínnel és az alaplével. Kevergesd kézi habverővel, amíg besűrűsödik. Ekkor húzd el a tűzről, keverd el a parmezánnal, a Gruyère sajt egynegyedével, a sóval, a borssal, a szerecsendióval és a cayenne borssal.
Keverd el, hogy a sajt felolvadjon benne, majd öntsd az egészet az elősütött kelbimbóra. Forgasd össze, a tetejét szórd meg a maradék reszelt sajttal és a pirított morzsával. Told vissza a sütőbe további 15 percre.
0 Megjegyzések