A káposztás kapusznyika tésztája puha, foszlós, a belseje pedig fűszeres és kiadós.
A puha kelt tésztából készülő káposztás kapusznyika hamisítatlan téli fogás: a kis batyuk fűszeres, darált húsos-káposztás tölteléket rejtenek. A hidegebb hónapokban érdemes káposztával főzni, ugyanis laktató, egészséges, és számtalan módon készíthető el. A káposztás kapusznyikákat fogyaszthatod magukban vagy fokhagymás tejföllel.
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
👉 50 dkg liszt
👉 7.5 dkg vaj
👉 5 dkg cukor
👉 2.5 dl tej
👉 2.5 dkg élesztő
👉 1 tojás + 1 a kenéshez
👉 1 teáskanál só
A töltelékhez:
👉 60 dkg káposzta
👉 25 dkg darált hús
👉 só
👉 bors
👉 olaj
Elkészítés:
A langyos tejet keverd el egy evőkanál cukorral, az élesztővel, és tíz perc alatt futtasd fel. Közben a lisztet szitáld egy tálba, és morzsold el a szoba-hőmérsékletű vajjal. Add hozzá a maradék cukrot, a tojást, a sót és a felfuttatott élesztőt. Dolgozd jól ki, és egy óra alatt keleszd a duplájára.
Közben állítsd össze a tölteléket. A káposztát gyaluld le, sózd be, és hagyd állni. A darált húst szórd meg sóval és borssal, és kevés olajon pirítsd fehéredésig. A megsült húst szedd egy tálba, és tedd félre. A káposztából nyomkodd ki a nedvességet, és ugyanabban a serpenyőben, amelyben a hús pirult, szükség szerint még egy kevés olaj hozzáadásával lefedve párold negyedóra alatt puhára. Amikor kész, keverd bele a húst.
A megkelt tésztát szedd négy egyforma cipóra. Így is hagyd őket pihenni negyedórát, majd mindegyiket nyújtsd ki kör alakúra. Oszd el bennük a káposztás tölteléket, és hajtsd félbe. Kend meg mindegyik darabot felvert tojással, és sorakoztasd fel a batyukat egy tepsiben. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Amíg melegszik, pihentesd a kapusznyikákat, majd told őket a sütőbe húsz percre, amíg pirosra sülnek.
0 Megjegyzések