A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pressman beindult: „Romboló hatással van a demokráciára a szuverenitásvédelmi törvény”


Soros György helyi nagykövete a Portfóliónak arról beszélt, hogy „egyre több – politikát és kormányzati döntést érintő – aggályt fogalmaznak meg az amerikai cégek”.


A diplomata elpicsogta, ugyan erősek az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatok, de egyre több aggályt fogalmaznak meg a vállalkozások. Szerinte „nagy kérdőjeleket is látnak (…) néhány kihívás a politikában gyökerezik, néhány a kormány által hozott stratégiai döntésekben.”

Pressman közölte, egyelőre nincs napirenden, hogy új adóügyi megállapodást kössenek a magyar kormánnyal.

Úgy fogalmazott: „Ezt nem lehet csak úgy visszaállítani. Az Egyesült Államoknak és Magyarországnak egy komolyabb, árnyaltabb, óvatosabb párbeszédet kell kezdenie.”

Természetesen a nagykövet ismét „aggodalmát fejezte ki” a szuverenitásvédelmi törvénnyel és a Lánczi Tamás által vezetett, februártól működő hivatallal kapcsolatban, amit korábban Washington úgy kommentált, hogy az „drákói eszközöket ad a kormánynak a másként gondolkodók megfélemlítésére”. Most Pressman azt mondta: a vitatott jogszabály nem hasonlít semmilyen más törvényhez, amit ismer, „semmilyen demokráciában, pláne nem egy másik EU- vagy NATO-tagországban.”

A szuverenitási törvényről a nagykövet úgy fogalmazott, az „romboló hatással van a demokráciára”, ám „nem helyesnek” nevezte azokat a korábbi, még a jogszabály elfogadása előtti értesüléseket, melyek szerint Washington emiatt újabb szankciókat tervezhet magyar politikusokat érintően.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések