A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tápanyagok, amelyek megvédhetnek a légszennyezettség káros hatásaitól


A légszennyezettség globálisan hatalmas problémát jelent. Nagyon sokféle betegség okozója lehet minden levegőbe került szennyező anyag. Többek között felelőssé tehető a légúti betegségek, az asztma, a tüdőbetegségek és a tüdőrák, illetve a COPD kialakulásáért, de okozhat még szív- és érrendszeri megbetegedéseket és akár még stroke-ot is.


A levegőbe olyan káros anyagok is bekerülhetnek, amelyek apró, szabad szemmel nem látható részecskéi megtapadnak a tüdőben és ott gyulladást keltenek. A szervezetben kialakult gyulladás pedig sokféle betegség kialakulásában játszik kulcsszerepet. Elsősorban a tüdő válik nagyon sérülékennyé. Ezek a mérgező anyagok a véráramba is bekerülnek, illetve felelőssé tehetők a sejtek károsodásáért is.

Léteznek azonban olyan tápanyagok, amelyek rendszeres szedésével akár meg is előzhetők ezek a betegségek, illetve jelentősen lecsökkentik a fentebb említett betegségek kockázatait.

Az egyik ilyen tápanyag nem más, mint a B-vitamin, amely elsősorban a sejtek egészségét biztosítja, illetve a már károsodott sejtek egészségét hivatott helyreállítani. Nagy szerepe van tehát a sejtek regenerációjában. Még azokat a sejteket is sikeresen állítja helyre, amelyeket a levegő szennyezettsége károsított.

A másik vitamin, amelyre számíthatunk, a C-vitamin, amely aktívan részt vesz az immunrendszer megerősítésében, a szív- és érrendszer védelmében, elősegíti a kollagéntermelést, védelmet jelent az erek számára, és még a koleszterin szabályozásában is számíthatunk a segítségére. A C-vitamin csökkenti a szervezetben a szabad gyökök számát, illetve azt a gyulladást is, amelyet a levegőbe került szennyezőanyagok váltanak ki.

Egy másik antioxidáns vitamin, az E-vitamin is a segítségünkre lehet, amellyel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy dohányosok körében is csökkenti a dohányzás okozta károkat, de azoknak is hasznos lehet a rendszeres fogyasztása, akik olyan helyen élnek, ahol nagy a légszennyezettség. Ez a vitamin is antioxidáns hatásokkal rendelkezik, így pozitívan hat a szív- és érrendszer egészségére.

A levegőszennyezettség káros hatásait hivatott kivédeni még a szulforafán nevű vegyület is, amely nagyobb mennyiségben a brokkoliban található meg, de minden más keresztesvirágú zöldség – karfiol, káposzta, kelbimbó – tartalmazza. A szulforafán méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkezik.

Az omega-3 zsírsavak szintén remek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal bírnak, emellett védik a szív- és érrendszert, és segítenek a légszennyezettség okozta károk mérséklésében is.

Az olyan zöldségek, mint a zeller, a sárgarépa, a paszternák és a petrezselyem, megvédik a testet azoktól a bőrirritáló és szennyezőanyagoktól, amelyek a cigarettafüstben és a kipufogógázban is megtalálhatók. Ezek a zöldségek támogatják a méregtelenítést azáltal, hogy fokozzák az antioxidáns enzimek aktivitását a májban.

Hogyan lehet még csökkenteni a légszennyezés egészségre gyakorolt negatív hatását? Rendszeres testmozgással, mely során növeljük a tüdő kapacitását és javítjuk a légzésfunkciókat. Szokjunk le a dohányzásról, mert ez a tüdő korai öregedését okozhatja és megnöveli a tüdőbetegségek kockázatait.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések