A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A növényi alapú étrend előnyei – gyulladást csökkent és minimalizálja a krónikus betegségek kockázatait


A növényi alapú étrend mellett nagyon sok minden szól. Nemcsak a bolygónkkal teszünk jót, ha az étrendünk javarészt növényi táplálékokból áll, de az egészségünkkel is, nem mellesleg sokkal olcsóbb étkezési alternatíva, mintha folyamatosan mindig csak húst ennénk. A növényi alapú étrendnek, a vegán életmódnak nagyok sok előnye és pozitívuma van. Mutatjuk is, melyek ezek.


A növényi alapú étrend azért is nagyon hasznos, mivel csökkenti a gyulladást a szervezetben. Ha gyulladás alakul ki a szervezetben, sokkal jobban ki vagyunk téve nemcsak a fertőzéseknek, de a krónikus betegségeknek is.

A gyakori húsfogyasztás nemcsak a gyulladást növelheti meg a szervezetben, hanem a krónikus betegségek kockázatait is, ilyen például a cukorbetegség. Egy tanulmány szerint a vörös hús például sok vasat tartalmaz, amely nagy mennyiségben ártalmas az egészségre, és még a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is okozhatja.

A növények sok rostot tartalmaznak, ellenben csak kevés kalória és koleszterin van azokban, így a szív- és érrendszer egészségét is védik.

A legújabb kutatások és tanulmányok eredményei és leírásai szerint szoros kapcsolat áll fenn a húsfogyasztás és a veseelégtelenség között. A növényi alapú étrend azonban jót tesz az általános egészségnek és segíthet a vérnyomás csökkentésében is. Ezzel nemcsak a vesebetegségeket, hanem a veseelégtelenséget is elkerülhetjük.

Amennyiben sok zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest és gabonát fogyasztunk, akkor ezzel csökkenhet az úgynevezett rossz koleszterin szintje, ami megint csak minimalizálja a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait. A növényi alapú étrend csökkenti az összkoleszterinszintet, az LDL-koleszterin-szintet és a trigliceridszintet, amivel jelentősen enyhíthetők a szívbetegségek kockázatai.

Egy tanulmány szerint csökkent a kognitív károsodás és hanyatlás kockázata azoknál az idősebb embereknél, akik növényi alapú étrenden éltek. A növényi alapú étrendet követő embereknél alacsonyabb volt a memória és a gondolkodási készségek hanyatlásának kockázata.

Egy ilyen típusú étrend jó hatással van a bélrendszer egészségére is. Nemcsak az emésztést javítják a rostokban bővelkedő növények és zöldségek, hanem a rákos betegségek kockázatait is minimalizálják. A növényi alapú étrend akár 35%-kal is csökkentheti a rákos betegségek kockázatait. Ezen kívül a csontritkulás rizikója is jelentősen csökkenhet.

Egyre több sportoló tér át a növényi alapú étrendre. A szívegészséges ételek, például a gyümölcsök és a zöldségek, a hüvelyesek és a diófélék szintén a növényi alapú ételek listáját színesítik. Ezeknek a növényeknek a gyulladáscsökkentő és az immuntámogató tulajdonságai szintén nagyon pozitívan hatnak a sportolók és más emberek egészségére. Nemcsak a civil emberek, hanem sportolók is küzdhetnek betegségekkel. Egy sportoló, aki autoimmun betegséggel küzd, áttért a vegán életmódra, minek hatására nem kellett többet vényköteles gyógyszert szednie a betegsége miatt. Mindezt a növényi táplálkozás pozitív hatásainak köszönhette.

Az alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú étrend bizonyítottan csökkenti a gyulladást, így ez a tény azok számára igazán jó hír, akik évek óta ízületi gyulladással küzdenek. Már két hét alatt is jelentős javulás tapasztalható a fájdalom szintjében és a motoros funkciókban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések