A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Texasban robbanhat ki az újabb amerikai polgárháború?


Egyre élesebben áll szemben a republikánus állam vezetése a Demokrata központi kormányzattal.

Rég nem látott feszültség alakult ki az amerikai szövetségi kormány és Texas állam között. Az utóbbi napokban számos hír látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy Greg Abbott Texas állam kormányzója kezébe vette az irányítást a déli határon, és ideiglenes határzárat épített a Mexikóval közös határon, hogy megállítsa az illegális bevándorlókat.

A Biden-kormányzat ezzel kapcsolatban a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, ahol kimondták, hogy el kell bontani a határzárat. Ennek ellenére az állam vezetése kijelentette, hogy nem hajtják végre a döntést, és nem engedik, hogy a szövetségi hatóságok átvegyék a határszakasz (az Eagle Pass és az ott található Shelby Park) feletti ellenőrzést a nemzeti gárdától. A kormányzó szerint alkotmányos joguk megvédeni magukat az illegális migrációtól. 

Abbott mellett kiállt Donald Trump republikánus elnökjelölt, és további 25 republikánus kormányzó, közülük többen azt is felajánlották, hogy pénzügyi támogatást, valamint 

csapatokat küldenek a saját államuk nemzeti gárdájából, hogy segítsenek a határ őrzésében.


Erre válaszul több demokrata politikus az kezdte követelni Bidentől, hogy vegyék szövetségi irányítás alá a texasi nemzeti gárdát. Clay Higgins, Louisiana republikánus kormányzója egyenesen úgy fogalmazott, hogy „a szövetségi kormány polgárháborút folytat Texas ellen”. 

Greg Abbott Texas kormányzója péntek délután elmondta Tucker Carlsonnak, hogy teljes mértékben felkészült a szövetségi hatóságokkal való konfliktusra, és az államok már kiküldték nemzeti gárdájukat és más rendvédelmi szerveket a határ védelmére:


A republikánusok még azzal is megvádolták Bident, hogy valójában nem a klímavédelmi szempontok miatt szünetelteti a földgáz-exportterminálok működését, hanem mert így akarja szankcionálni a renitens tagállamot, amely az ország egyik legjelentősebb LNG-exportőre. Többen felvetették például, hogy akkor miért nem vette figyelembe a klímavédelmi szempontokat az elnök, amikor sorra kötötte meg az európai országokkal az LNG-export megállapodásokat. 

Dan Patrick texasi hadnagy: "Gyilkosok, terroristák és nemi erőszaktevők támadnak meg bennünket."

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések