A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Meghalt egy 17 éves fiú és eltört egy lány gerince, amikor összeomlott egy székelyudvarhelyi kollégium egy része


Meghalt egy 17 éves fiú, amikor összeomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának egy része. A meghalt fiút a romok alól kellett kiemelni, a mentők egy órán át próbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. Rajta kívül három lány sebesült meg, az egyikük gerince eltört, őt a marosvásárhelyi kórházba szállították. Másik áldozat könnyebb sérüléseket szerzett, a helyszín átvizsgálását befejezték.


A Transtelex korábbi cikke szerint hétfő délután omlott össze az erdélyi Hargita megyében található Székelyudvarhely Tamási Áron Gimnáziumának kollégiumépülete. A tűzoltóság tájékoztatása alapján körülbelül 200 négyzetméter fal dőlt össze.

Az első kimentett személy még eszméleténél volt, amikor eltávolították a romok alól, a másodikat pedig félájultan adták át a mentőknek. A Hargita Népe információi szerint kulcscsont- és felsővégtag-törés gyanújával szállították kórházba.

A harmadik áldozat állapota súlyos, a szíve leállt, tíz percig küzdöttek a mentősök az életéért, végül sikerült újraéleszteniük, és a székelyudvarhelyi kórházba szállították. A helyi lapok beszámolója alapján az áldozat állapota válságos, gerinctörést szenvedett, és a marosvásárhelyi kórházba fogják szállítani. Zörgő Noémi a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtószóvivője az Agerpresnek azt nyilatkozta, jelenleg kómában van az áldozat. Az áldozatok 15 és 17 év közöttiek


A helyszínen lévő rendőrség, mentők és a tűzoltóság mindenkit terel el az épület közeléből. A tűzoltók egy olyan kocsit is magukkal vittek, amely a roncsokból való kiszabadításhoz szükséges felszereléssel rendelkezik. A Hargita Népe szerint a romok alá szorult sérülteket kutyák is keresik. Az Agerpres szerint a mentőcsapathoz a hegyimentő-szolgálat munkatársai is csatlakoztak. A Hargita megyei Salvamont vezetője, Fekete Örs a hírügynökségnek azt mondta, hogy drónt és hőkamerát is bevetnek, de nehezíti a keresést a sok törmelék.

A Székelyhon a Hargita megyei tűzoltóság tájékoztatása alapján azt írja, hogy 200 négyzetméternyi fal dőlt össze. A portál épp vasárnap írta meg, hogy jövőre tervezik a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának a felújítását. Korábban a magyar állami támogatásoknak köszönhetően már a gimnázium főépületét és az Iskola utcában található régi zárda épületét is teljesen renoválták, már csak a bentlakást kellett volna felújítani.

A Székelyhon az iskola igazgatója, Laczkó György nyilatkozta alapján azt írta, Soltész Miklós, Magyarország Miniszterelnökségének egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára legutóbbi látogatása során, a Szent Miklós-templom búcsúünnepségén ígéretet tett a bentlakás felújításának az anyagi fedezetére.

Az igazgató szerint a portálnak azt mondta, már dolgoznak a bentlakás udvarán a halaszthatatlan munkálatokon. A talajvíz terepszint alatti szabályozása zajlott.


A Hargita Népének az egyik bentlakó diák a baleset után azt nyilatkozta, „amint nekiálltak dolgozni munkagépekkel a bentlakás udvarán, az épület falán lévő repedések nagyobbak lettek, érezték, hogy az épület mozog.”

Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal helyszínen tartózkodó szóvivője az Agerpres hírügynökségnek azt mondta, a bentlakás a városi szennyvízhálózathoz való csatlakoztatásán dolgoztak. A szóvivő szerint ezek a munkálatok valószínűleg kapcsolatban állnak a falomlással, ugyanis a bentlakás udvarán is ástak, közvetlenül a fal mellett, de az épület alatt is.

A tájékoztatása szerint a munkálatokra az iskola kötött szerződést, figyelembe véve, hogy a bentlakás épülete a katolikus egyház tulajdonában van.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések