A tepsis krumpli francia változata akár köretként, akár önmagában is kiadós fogás.
A francia tepsis krumpli húst nem tartalmaz, csak tejszínt, hagymát és sok-sok sajtot. Húsimádók köretként is fogyaszthatják, de önmagában is csodás, laktató fogás. Még több tepsis és rakott krumpli receptjéért ezt a válogatást nézd meg!
Hozzávalók 4 személyre
👉 85 dkg krumpli
👉 5 dl tej
👉 2.5 dl főzőtejszín
👉 0.5 dkg reszelt sajt
👉 3 gerezd fokhagyma
👉 2 közepes fej vöröshagyma
👉 2 evőkanál étolaj
👉 2 evőkanál búzaliszt
👉 2 késhegyni szerecsendió
👉 só
👉 bors
👉 vaj tűzálló tál kikenéséhez
👉 zsemlemorzsa tűzálló tál kikenéséhez
Elkészítés:
Hámozd meg a krumplit, majd főzd ki sós vízben. Ha kihűlt, szeleteld vékony karikára. A vöröshagymát vágd apró kockára, a fokhagymát pedig reszeld le, majd sózd, borsozd meg őket. Pirítsd a hagymát két evőkanál olajban üvegesre, majd add hozzá a lisztet, és pirítsd össze őket. Keverd össze a tejszínt és a tejet, majd add a keverékükhöz a szerecsendiót, és öntsd az egészet a hagymára. Forrald fel, majd közepes lángon addig főzd, amíg mártásállagúra nem sűrűsödik.
Egy tűzálló tálat vajazz ki, majd szórd meg zsemlemorzsával. Helyezz a tálba egy réteg főtt krumplit. Locsold meg a mártással, majd folytasd felváltva, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejét szórd meg reszelt sajttal, majd 200 Celsius-fokos sütőben körülbelül 25 perc alatt süsd aranybarnára.
0 Megjegyzések