Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Orosz káposztás húsleves rengeteg zöldséggel: savanyú káposztából különösen finom


Az orosz káposztás húsleves laktató és vitamindús téli fogás, amibe most paradicsom is kerül


Az orosz káposztás húsleves, vagyis a scsí marhahúsból készítve igazán finom, bár a szegényebb vidékeken néha még hús sem kerül bele. Készítheted friss vagy savanyú káposztából is: ez utóbbi hagyományosan azért népszerű, mert a téli időszakban könnyebben eltartható. A sóval sem szoktak spórolni hozzá.

Hozzávalók 4 személyre

👉 90 dkg marhaborda
👉 35 dkg káposzta
👉 2 krumpli
👉 2 babérlevél
👉 1.5 l hideg víz
👉 1.5 evőkanál almaecet
👉 1.5 evőkanál kapor
👉 1 sárgarépa
👉 1 fehérrépa
👉 1 hagyma
👉 1 evőkanál olaj
👉 1 evőkanál paradicsompüré
👉 1 evőkanál só
👉 1 teáskanál szemes bors
👉 őrölt bors
👉 tejföl vagy joghurt a tálaláshoz

Elkészítés:

A marhahúst vagy a csontot, ha azt használsz, tedd egy nagy lábosba, és öntsd fel vízzel. Sózd meg, add hozzá a babérleveleket, és tedd fel forrni. Amikor a víz felforrt, vedd a lángot kicsire. Szedd le a tetejéről a habot, add hozzá a szemes borsot, és csendesen főzd három órát.

Közben a többi hozzávalót is készítsd elő, szükség szerint tisztítsd meg és szeleteld fel őket. Amikor a hús már két órája fő, egy másik fazékban hevíts olajat, és párold rajta üvegesre a felkockázott hagymát. Amikor már puha, add hozzá a felkarikázott sárgarépát és fehérrépát, ezekkel is pirítsd öt percig, majd kanalazd bele a sűrített paradicsomot.

Ha friss káposztát használsz, vágd fel, ha savanyú káposztát, csepegtesd le. A meghámozott, kockákra vágott krumplival együtt add a paradicsomos répához. Forgasd össze, sózd, borsozd meg, és merőkanállal szedj rá eleget a hús gyöngyöző levéből. Nagyjából 45 perc alatt kis lángon főzd össze.

A megfőtt húst szedd ki a főzőléből. Ilyenkor a hús már nagyon könnyen lejön a csontról, így vágd le, és add a zöldséges részhez. Ha friss káposztát használtál, savanyítsd a levest egy kevés almaecettel. Tejföllel vagy joghurttal keverd el, és szórd meg a tetejét apróra vágott kaporral.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések