A hajdinakása egészséges, értékes rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is biztosít a szervezetnek.
Annak ellenére, hogy sokszor nehéznek érződhet krumpli, rizs vagy tészta helyett más köretet kipróbálni, érdemes kísérletezni a hajdinával. Ez egy nagyon egészséges, gluténmentes álgabona, ami változatosan beépíthető a mindennapok étrendjébe. Kiváló növényi fehérjeforrás, tele van teltségérzetet okozó rostokkal, valamint összetett szénhidrátokkal, jelentős kálium-, magnézium-, foszfor- és a kalciumtartalommal bír, és B-vitaminokban is bővelkedik. A belőle készült kása nemcsak laktat, de támogatja az egészséget is!
Hozzávalók 4 személyre
👉 20 dkg áztatott hajdina
👉 20 dkg friss, szeletekre vágott gomba
👉 1 db közepes vöröshagyma felkockázva
👉 5 dl forró víz
👉 2 db nagyobb darabokra vágott sárgarépa
👉 petrezselyem
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
Egy nagyobb fazékban hevíts fel egy evőkanálnyi olívaolajat, ehhez add hozzá a hajdinát, amit addig keverj, míg az olaj bevonja, hagyd így főni 1-2 percig. Add hozzá a hagymát, a sárgarépát, ezt is keverd össze, és főzd addig, míg a hagyma aranyszínűvé válik.
Ízlés szerint adj hozzá sót és borsot, ezután öntsd hozzá a forrásban lévő vizet. Fedd le, majd állítsd alacsonyabb fokozatra a főzőlapot, és párold 15 percig, eddigre a hajdina teljesen megpuhul, és a folyadékot felszívja.
Egy külön serpenyőben egy evőkanálnyi olívaolajon pirítsd meg a gombát. Tálaláskor a hajdinához keverd hozzá a petrezselyemmel együtt. Melegen vagy hidegen is fogyasztható.
0 Megjegyzések