A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Belga király: Hazánk legyen a példája egy olyan társadalomnak, amelyben minden származású és vallású ember együtt dolgozik a közös jövő építésén


Fülöp belga király hagyományosan december 24-én, karácsonyi üzenetében tekint vissza az elmúlt évre. Támogatja az "együttműködést, a közösség szellemét és a remény erejét."

Fülöp király hagyományos karácsonyi üzenetében idén sem hagyhatta figyelmen kívül a világban tapasztalható erőszakot. Az ukrajnai háború továbbra is tombol, de idén a Gázai övezet háborúja is bekerült. A király ezért szorgalmazza, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy mindenki újra békében élhessen.

Azt is szeretné, ha hazája példája lenne egy olyan társadalomnak, amelyben minden származású és vallású ember együtt dolgozik a közös jövő építésén. A „remény ereje” is központi helyet foglal el a király beszédében.

Említi "a demokráciák sebezhetőségét" ezzel a bizonytalan jövővel szemben. Utalás például a jövő évi belga választásokra (a legfrissebb RTBF felmérések szerint nemzeti párt, a Vlaams Belang kényelmesen lesz a legnagyobb flamand párt) és a hollandiai választási eredményekre (ahol Geert Wilders jobboldali radikálisa A PVV lett a nagy nyertes), de Orbán Viktor magyar miniszterelnökre - teszi hozzá a Vrt.be.

Íme a beszéde:

Hölgyeim és uraim!

Ebben az évben is sötét időket élünk át. A világ színpadát fegyveres konfliktusok és háborúk uralják - Ukrajnában, Kongóban, Szudánban... És az elmúlt hónapokban szörnyű erőszaknak lehettünk tanúi a Közel-Keleten. Olyan erőszaknak, amely emberiségünk mélyéig megérint bennünket.

Gondolataink a terrorizmus és a tűrhetetlen háborús cselekmények számos áldozatával vannak.

Mindent meg kell tennünk azért, hogy a népek szerte a világon újra békében élhessenek.

A magunk részéről mutassunk példát egy olyan társadalomra, amelyben a különböző származású és vallású emberek együtt építik a közös jövőt. Egy olyan ország példáját, ahol az interkulturalizmus teljes mértékben meg van élve.

A királynő és én rendszeresen látogatjuk a migráns hátterű belgák által spontán módon létrehozott gyönyörű kezdeményezéseket. A jobb együttélés iránti elkötelezettségük nagyobb elismerést érdemel. Sajnos társadalmunkban még mindig van erőszak a kirekesztés, a diszkrimináció és a rasszizmus miatt. Gondolok itt a szóbeli erőszakra is, amely gyakran névtelenül, az interneten is megjelenik. A családon belüli erőszakra. A szexuális erőszakra, amely minden körben előfordul.

Az erőszak félelmet szül, és ez a bizonytalan jövővel szemben - a globális geopolitika, demokráciáink törékenysége és az éghajlati kihívások nagysága miatt - a beszűkülés és a tehetetlenség érzését táplálja, még akkor is, ha a COP28 következtetései reménykeltőek.

Szembe kell merjünk nézni ezekkel a realitásokkal. De a félelemmel és szorongással szemben, amely elkedvetleníthet és megbéníthat bennünket - és végső soron magával az erőszakkal szemben is - szembeszállhatunk egy erővel, magával az élet erejével: a remény erejével.

Ez nem naiv, passzív optimizmus. Épp ellenkezőleg: a remény olyan energia, amely mélyen bennünk lakozik, és amelyet azokkal való kapcsolat táplál, akik konkrétan elkötelezettek a világ jobbá tétele mellett. És amikor elkötelezzük magunkat, ez a remény még jobban növekszik. A remény ereje bizalmat ad nekünk, és olyan úton vezet minket előre, amelyet azok világítanak meg, akik hisznek a demokrácia erejében, az árnyalatok, a meghallgatás, a párbeszéd, a mások iránti tisztelet építő erejében, akik az igazságosságért és a társadalmi békéért dolgoznak, akik enyhítik a körülöttük lévő nyomorúságot. És végül azok, akik megosztják velünk a tudomány gyümölcseit, és technológiai megoldásokat kínálnak, különösen az energetikai átmenet lehetővé tételére.

A remény ereje, amely magában foglalja gyermekeinket és unokáinkat is. Mert minden generáció új felismeréseket hoz, amelyekkel egy jobb jövőt építhetünk.

Hölgyeim és uraim!

Ez lesz a válaszunk arra, ami a világban rosszul megy: az együttműködés és nem a megosztottság szelleme, a közös jóra való törekvés: egy fenntartható világ, de egy meleg társadalom is. Mert a kettő kéz a kézben jár.

Mindannyian a legjobb tudásunk szerint csatlakozhatunk egy erényes körhöz, amely összehozza az embereket, és így lehetővé teszi, hogy józanul és félelem nélkül nézzünk szembe a jövővel.

A királynő, gyermekeink és egész családunk boldog karácsonyt és boldog új évet kíván mindannyiuknak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések