Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

A bőröd védelmében ezt az 5 élelmiszert inkább kerüld el!


A bőr szervezetünk védelmi rendszerének egyik legfontosabb eleme. Ahhoz, hogy feladatát megfelelően ellássa, óvni kell, és megfelelő tápanyagokkal gondoskodni az egészségéről – nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is. 

Összegyűjtöttünk néhány bőrkárosító élelmiszereket.

1. Feldolgozott élelmiszerek

A feldolgozott és gyors ételek a bőr legnagyobb ellenségei. Elenyésző mennyiségű vitamint és tápanyagot tartalmaznak, viszont bőven van bennük nátrium, cukor és transzzsír. Táplálják a szervezet gyulladásos folyamatait, így felelősek több bőrbetegség kialakulásáért, a tünetek felerősödéséért, s kedvezőtlenül befolyásolják a sejtek élettartamát, regenerálódását, az új bőrsejtek fejlődését.

2. Alkohol

A túlzott alkoholfogyasztás megterheli a májat, aminek következménye lehet a hajszálerek megrepedezése, a kitágult pórusok, valamint a faggyúmirigyek elszaporodása. Leggyakrabban az arc érzékeny bőrén jelentkeznek a kellemetlen, esztétikailag zavaró bőrelváltozások. Bár napi egy pohár vörösbort kifejezetten egészségesnek tartanak még az orvosok is, vannak olyan bőrbetegségek, amelyek mellett nem szabad még kevés alkoholt sem fogyasztani. Egy felmérés szerint a rosaceában szenvedő betegek 76 százalékánál már egy kis pohár vörösbor is kiválthatja a betegség fellángolását.

3. Koffein

A magas koffeintartalmú italok túlzásba vitt fogyasztása kiszáríthatja a bőrt, ugyanis elvonja a bőrből a kollagént és vízhajtó hatása sem elhanyagolható. Nőknek naponta legfeljebb 400 milligramm koffein fogyasztása ajánlott – ez azt jelenti, hogy naponta 2 csésze kávét vagy fekete teát fogyaszthatsz.

4. Cukor

A cukorra szervezetünknek kis mértékben szüksége van, de sajnos nagyon könnyű túladagolni. A finomított cukor az egyik legkegyetlenebb bőrgyilkos. Hatására sérül a bőr immunitása, táplálja a gyulladásos folyamatokat, nehezíti az új bőrsejtek születését és a sérült sejtek regenerálódását.

5. Állati zsírok

Az állati zsírok túlzott fogyasztása a bőr zsírosodásához, pattanások, mitesszerek kialakulásához vezethet – különösen, ha valaki a nagyüzemi állattartás hormonokkal, antibiotikumokkal kezelt állatainak húsát fogyasztja. A magas koleszterintartalom is gondot okozhat: az érfalak törékennyé válnak, és a bőrön már enyhe nyomásra is csúnya kék foltok jelentkeznek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések