Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A birsalma már a görög mitológiában is mint a szerelem gyümölcse szerepel: Paris, trójai herceg ugyanis aranyalmát adott Aphroditénak, jelezve, hogy őt tartja a legszebbnek az istennők közül, amiért cserébe megkapta a legszebb földi nő, Heléné szerelmét. A mondakörön túl a birsalmának vágyfokozó hatást is tulajdonítanak, de nem csak ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztani.
A Közép-Ázsiában, Törökországban és nálunk, Magyarországon is őshonos, az őszi szezon egyik legértékesebb gyümölcse, mégis, fanyarkás íze miatt kevéssé népszerű. A legtöbben a belőle készült sajtot fogyasztják, pedig az nem túl egészséges, hiszen az elkészítéséhez legalább annyi cukor kell, mint gyümölcs.
A birsalmát, bár nehéz megtisztítani, érdemes nyersen fogyasztani, hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Vitaminbomba őszre
A hidegebb hónapok előtt, még ősszel jó, ha felkészülünk a megfázásos időszakra: a birsalma remek immunerősítő. Vitamin- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően segít nem csak megelőzni a betegségeket, de gyorsabban ki is jövünk belőlük, ha rendszeresen fogyasztjuk az aranysárga gyümölcsöt. Segít kezelni a légúti betegségeket, a tüdőgyulladást vagy a náthát, megfázást, hörghurutot, de ugyanolyan hatékony hasmenés vagy székrekedés esetében.
Rostokban, A-, B-, C- és P-vitaminban gazdag (ez utóbbi segíti a
C-vitamin felszívódását), emellett jelentős antioxidáns hatóanyagokat
tartalmaz, vagyis erősíti az immunrendszert, illetve segíthet a
különféle rákbetegségek kialakulásának megelőzésében. Remek görcsoldó,
vérképző, csökkenti a vérnyomást, a koleszterint és a gyulladást,
javítja a vérkeringést. Pektintartalmának köszönhetően gyorsítja az
anyagcserét, illetve remek méregtelenítő. Magas káliumtartalma miatt nem
elhanyagolható a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása.
Fogyókúrában is bátran falatozzuk!
A már említett birsalmasajt nem éppen diétabarát fogás, de ez nem
jelenti azt, hogy hanyagolnunk kellene a birsalmát. Rosttartalmának
köszönhetően gyorsítja az anyagcserét, a benne található pektin pedig
lassítja a cukor felszívódását. Érdemes nyersen fogyasztani a héjával
együtt, de jó megoldás az is – ha nem bírjuk fanyar ízét –, ha facsart
levét isszuk. (Persze cukor nélkül vagy minimális édesítővel, esetleg
almalével elkeverve.) Ráadásul nem csak a gyümölcs húsa és héja, de még a
magjai is értékesek, hiszen segítenek az asztmás rohamok
megszüntetésében, csillapítják az erős vérzést és köhögést. Daráljunk
pár birsalmamagot például az almás pitébe – így használjuk ki jótékony
hatását.
Külsőleg is
A birsalmát nem csak rágcsálni érdemes. Kenőcsként is kiváló, hiszen
nyugtatja az égési sérült bőrt, remek megoldás felfekvésre, aranyérre,
repedezett bőrre. A gyümölcs illata pedig csodás, nem véletlen, hogy
nagyanyáink a polc tetején érlelték a téli időszakban.
Birsalma, másképp
Ha nem szeretjük a fanyar ízét, fogyasszuk befőtt vagy lé formájában.
Készülhet belőle lekvár, kompót, likőr, bor. Remek gyümölcsös töltelék,
ha sütit készítünk, de bevállalósabbak salátába is keverhetik nyersen.
Érdemes minél érettebben (ilyenkor aranysárga a gyümölcs) fogyasztani,
akár egész télen érlelhetjük a lakásban, pincében.
Alma vagy körte?
A birsalma termése nem csak almára, de körtére is hasonlíthat: előfordul, hogy ugyanazon fa évente más-más alakú termést hoz. A birskörte tehát ugyanaz a gyümölcs, mint a birsalma, csupán a formája más kicsit – ízben, tápanyagtartalomban nincs különbség.
Birsalmás süti
Hozzávalók:
- 900 g birsalma
- 450 g áfonya (fagyasztott is jó)
- 6 deci víz
- 100 g nádcukor
- 160 g méz
A töltelékhez:
- 2 evőkanál citromlé
- 3-4 evőkanál méz
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál kardamom
- ½ teáskanál szerecsendió
A tésztához:
- 90 g zabpehely
- 120 g liszt
- 100 g nádcukor
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál fahéj
- ¼ teáskanál kardamom
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
- 110 g vaj (hidegen)
- 2 evőkanál méz
Elkészítés:
Enyhén vajazzunk ki egy 33 × 23-as kerámiatepsit, a sütőt pedig melegítsük elő 180 °C-ra. A birsalmát hámozzuk meg és kockázzuk fel. Egy közepes méretű lábosban a felaprított birsalmát öntsük fel a vízzel, keverjük hozzá a nádcukrot és a mézet. Hagyjuk felforrni, majd kis lángon, időnként megkeverve főzzük 8-10 percig, míg a gyümölcs megpuhul. Ha puha, szűrjük le és tegyük egy nagyobb keverőtálba. Öntsük hozzá az áfonyát, a citromlevet és a 3-4 evőkanál mézet, majd a töltelék fűszereit is. Keverjük el alaposan, majd öntsük a kivajazott tepsibe, egyenletesen oszlassuk el.
Egy másik tálban keverjük össze a zabpelyhet, a lisztet, a cukrot, a sót és a tészta fűszereit. Ha átforgattuk, vágjuk rá a hideg vajat, adjuk hozzá a mézet és a kezünkkel dolgozzuk össze a tésztát és öntsük a gyümölcsre. Takarjuk le a tepsit alufóliával, majd süssük fél óráig. Fél óra múlva vegyük le az alufóliát, süssük további tíz perc alatt aranybarnára. Melegen, vaníliafagyival tálaljuk.
0 Megjegyzések