A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vér és pénz – Medvegyev megnevezte az amerikai biztonsági doktrína lényegét


Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szerint Joe Biden amerikai elnök legutóbbi, a Washington Postnak írt véleménycikke ismét rávilágított Washington biztonsági doktrínájának lényegére, amely szerint Amerika érdekeit mások kárára kell biztosítani.

Az Egyesült Államok állítólag úgy teszi magát biztonságosabbá, hogy pénzt önt “saját hadiiparába és háborúkat indít más kontinenseken” – írta Medvegyev vasárnap az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében, és ezt “az amerikai biztonsági doktrína lényegének” nevezte.

“Ezért az Ukrajna iránti elkötelezettségünk ma a saját biztonságunkba való befektetés” – mondta Biden szombaton közzétett írásában. Medvegyev, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, erre úgy reagált, hogy az USA lényegében a “pénzt” és a “vért” együttesen “jó befektetésnek” tekinti.

 “Milyen nagyon amerikai. No comment” – tette hozzá.

“Mások biztosan nem számítanak” – kommentálta a volt orosz vezető azt a cikket, amelyben Biden ismét megerősítette az USA támogatását Ukrajna és Izrael iránt. Az amerikai elnök a cikkben amellett is érvelt, hogy Oroszországot és a gázai Hamász fegyvereseit nem szabad hagyni, hogy a maguk útját járják.

“A nagy tragédiákból és felfordulásokból hatalmas előrelépés származhat” – írta Biden. Azt állította, hogy az Egyesült Államok “a nélkülözhetetlen nemzet, amelynek vezetői kötelessége” van.
 
Az amerikai elnök Ukrajna kapcsán azt is elismerte, hogy a konfliktus “közvetlenül bevonja Amerikát”. Washington nyíltan támogatja Kijevet azóta, hogy 2022 februárjában fegyveres harcok kezdődtek Moszkvával. Az Egyesült Államok európai és más európai szövetségeseivel együtt több milliárd dollár értékű katonai felszereléssel látta el Ukrajnát.

Moszkva többször is azzal érvelt, hogy a Kijevnek küldött fegyverek csak meghosszabbítanák a hadműveletet és kiterjesztenék az emberi szenvedést. Oroszország azzal is többször megvádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy azt tervezik, hogy Kijevet “az utolsó ukránig” harcra kényszerítik.
 
A bőséges nyugati katonai szállítmányok, köztük a nehézpáncélosok, például harckocsik és gyalogsági harcjárművek, eddig nem segítették Ukrajnát abban, hogy jelentős sikereket érjen el a nagy felhajtással beharangozott nyári offenzívában, amely a hadművelet június eleji kezdete óta eltelt több hónap alatt nem hozott érdemi változásokat a frontvonalakon. Az ukrán erők azonban mind személyi, mind anyagi veszteségeket szenvedtek a támadás során, beleértve a nyugatról szállított felszereléseket is.

November elején a Pentagon figyelmeztetett, hogy potenciálisan csak 1 milliárd dollárja maradt Ukrajna katonai támogatására, és a jövőben a fegyvercsomagokat be kell osztania.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések