Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Sűrű, kolbászos lencseleves őszi napokra: szinte megáll benne a kanál


Ennek a sűrű lencselevesnek a füstös ízéről kolbász gondoskodik.


A lencseleves akkor az igazi, ha füstölt hússal készül együtt. Erre a célra kiválóan megfelel a füstölt kolbász, amely igazi telt ízt kölcsönöz így a levesnek. A lencsét a közhiedelemtől eltérően egyáltalán nem kell sokáig áztatni: 15-20 perc bőven elég neki, utána már elég hamar megpuhul.

Hozzávalók 4 személyre

👉 30 dkg füstölt kolbász
👉 25 dkg lencse
👉 4 babérlevél
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 1 hagyma
👉 1 krumpli
👉 1 sárgarépa
👉 1 evőkanál liszt
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 só
👉 bors
👉 olaj

Elkészítés:

A lencsét válogasd át, folyó víz alatt mosd meg, és áztasd hideg vízbe 15-20 percre. Utána szűrd le, tedd egy lábosba, öntsd fel egy liter vízzel, ízesítsd sóval, borssal, két egészben hagyott fokhagymagerezddel, és kezdd el főzni. Közben a répát és a krumplit pucold meg, szeleteld fel, és ezeket is add a lencséhez. Nagyjából 20-25 perc alatt főzd az egészet puhára.

A kolbászt közben karikázd fel, és egy serpenyőben, kevés olajon pirítsd meg. A megpirult kolbászkarikákat tedd a fazékban puhuló lencséhez. A visszamaradt zsiradékon párold üvegesre a felaprított hagymát, majd add hozzá a lisztet is. Kevergesd, amíg kis színt kap, ezután húzd le a tűzről, és add hozzá a pirospaprikát.

Öntsd fel kevés vízzel, tedd vissza a tűzre, és kézi habverővel keverd tovább, amíg besűrűsödik. Így kevésbé lesz csomós. Az így kapott rántást fokozatosan csorgasd a lencséhez. Forralj rajta egyet-kettőt, amíg kicsit besűrűsödik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések