A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Régimódi Dubarry-csirkemell füstölt sajttal: karfiol sül a hús mellett


A hagyományos kisvendéglők egyik kedvelt fogását, a Dubarry-csirkemellet a saját sütődben is elkészítheted.


A Dubarry-csirkemell valójában nem más, mint kockákra vágott hús karfiollal és besamelmártással egybesütve. Nevét Madame du Barryról, XV. Lajos király szeretőjéről kapta, aki rajongott minden karfiollal készülő fogásért. Akkoriban ez a növény még valóban ritkaságnak számított, csak a legelőkelőbbek engedhették meg maguknak, már azonban nemcsak azért szeretjük, mert egészséges és változatosan készíthető el, hanem azért is, mert kifejezetten olcsó.

Hozzávalók

👉 50 dkg csirkemellfilé
👉 10 dkg füstölt sajt
👉 5 dkg vaj + a tepsikikenéséhez
👉 5 dl tej
👉 2 evőkanál liszt
👉 1 karfiol
👉 1 evőkanál olívaolaj
👉 1 mokkáskanál szerecsendió
👉 só
👉 bors

Elkészítés:

A csirkemellet kockázd fel. Szórd meg sóval és borssal, forgasd össze egy evőkanál olívaolajjal,  és tedd félre. A karfiolt szedd rózsáira, és sós vízben főzd roppanósra negyedóra alatt. Ha kész, szűrd le. A mártáshoz a vajat olvaszd fel. Add hozzá a lisztet, kevergesd kézi habverővel, amíg kicsit megsül, majd lassan öntsd fel a tejjel. Szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval, és kevergesd egy-két percig, amíg besűrűsödik. Ez a besamelmártás. A csirkekockákat serpenyőben süsd fehéredésig.

Egy tepsit kenj ki vajjal. Oszd el benne először a kisült csirkehúst, arra tedd a karfiolt. Kend meg a besamelmártással úgy, hogy bőven jusson belőle a zöldségek közé is, majd szórd meg a sajttal. Alufóliával letakarva told 180 fokos sütőbe. Fél óra múlva vedd le a fóliát a tetejéről, a hőmérsékletet csavard fel 200 fokra, és süsd rajta a sajtot ropogósra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések