Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Pár hozzávalós köménymagos keksz: nagyon omlós a vajas tészta


Ez a recept a klasszikus vajas keksz továbbfejlesztett változata. Az elkészítése pofonegyszerű, az ízét pedig a köménymag teszi különlegessé.


Ennek a vajas keksznek a titka a köménymagban és a tészta kikeverésében rejlik, nem szabad ugyanis tökéletesen homogénre keverni, mert azzal pont az omlósságát tesszük kockára.

Hozzávalók

Keksz:
👉 15 dkg sózatlan vaj
👉 7,5 dkg kristálycukor
👉 1 tk köménymag
👉 15 dkg liszt
👉 7,5 dkg kukoricakeményítő

A szóráshoz:
👉 2 ek cukor

Elkészítés:

A vajat vágjuk apró kockákra, mert úgy könnyebben megpuhul.

A szobahőmérsékletű vajat dolgozzuk össze a cukorral. Ha már szép, krémes az állaga, adjuk hozzá a köménymagot is és keverjük össze.

Ezután szitáljuk bele a lisztet és a kukoricakeményítőt, majd dolgozzuk alaposan össze, de ne keverjük túl. Nem kell tökéletesen homogén állagúnak lennie.

Ha kikevertük, tegyük a tésztát két réteg sütőpapír közé – a ragadósság elkerülése végett szórjuk meg liszttel a sütőpapírt –, majd nyújtsuk ki a tésztát 4-5 mm vastagságúra.

Tegyük a tésztát 1 órára a hűtőbe.

A pihenőidő lejárta után lisztezzünk be egy 6 cm átmérőjű formát, majd szaggassuk ki a tésztából a kekszeket.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és fektessük rá a kekszeket.

A megmaradt tésztát újból összegyúrhatjuk és kinyújthatjuk, mert még ebből is tudunk szaggatni kekszeket.

A sütőt melegítsük elő 170 fokra, majd süssük meg benne a kekszeket kb. 20 perc alatt.

A keksz akkor jó, ha csak éppen színt kap, de nem túl sokat.

Ha kész, vegyük ki a sütőből és óvatosan hinstük meg a maradék cukorral, majd tegyük őket tányérra kihűlni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések