Ez a recept a klasszikus vajas keksz továbbfejlesztett változata. Az elkészítése pofonegyszerű, az ízét pedig a köménymag teszi különlegessé.
Ennek a vajas keksznek a titka a köménymagban és a tészta kikeverésében rejlik, nem szabad ugyanis tökéletesen homogénre keverni, mert azzal pont az omlósságát tesszük kockára.
Hozzávalók
Keksz:
👉 15 dkg sózatlan vaj
👉 7,5 dkg kristálycukor
👉 1 tk köménymag
👉 15 dkg liszt
👉 7,5 dkg kukoricakeményítő
A szóráshoz:
👉 2 ek cukor
Elkészítés:
A vajat vágjuk apró kockákra, mert úgy könnyebben megpuhul.
A szobahőmérsékletű vajat dolgozzuk össze a cukorral. Ha már szép, krémes az állaga, adjuk hozzá a köménymagot is és keverjük össze.
Ezután szitáljuk bele a lisztet és a kukoricakeményítőt, majd dolgozzuk alaposan össze, de ne keverjük túl. Nem kell tökéletesen homogén állagúnak lennie.
Ha kikevertük, tegyük a tésztát két réteg sütőpapír közé – a ragadósság elkerülése végett szórjuk meg liszttel a sütőpapírt –, majd nyújtsuk ki a tésztát 4-5 mm vastagságúra.
Tegyük a tésztát 1 órára a hűtőbe.
A pihenőidő lejárta után lisztezzünk be egy 6 cm átmérőjű formát, majd szaggassuk ki a tésztából a kekszeket.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és fektessük rá a kekszeket.
A megmaradt tésztát újból összegyúrhatjuk és kinyújthatjuk, mert még ebből is tudunk szaggatni kekszeket.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, majd süssük meg benne a kekszeket kb. 20 perc alatt.
A keksz akkor jó, ha csak éppen színt kap, de nem túl sokat.
Ha kész, vegyük ki a sütőből és óvatosan hinstük meg a maradék cukorral, majd tegyük őket tányérra kihűlni.
0 Megjegyzések