A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nagyiféle szilvalekváros kifli: így a kelt tészta sem bonyolult


A könnyen nyújtható, édes kifli igazi retró finomság, ami szilvalekvárral verhetetlen.


Ha valaha készítettél már kelt tésztát, a különféle házi kiflik sem jelenthetnek nagy kihívást. A sós mellett feltétlenül próbáld ki a különféle ízesítésű tésztákat. Szilvalekvárral töltve képtelenség neki ellenállni.  A tésztát géppel is összedolgozhatod. Sütéskor a tűzhely aljába tegyél egy nagyobb lábosba vizet, hogy még puhább legyen a süti.

Hozzávalók 32 darabhoz

👉 50 dkg liszt
👉 5 dkg vaj
👉 3 dl tej
👉 2.5 dkg élesztő
👉 2 evőkanál porcukor
👉 1 teáskanál cukor az élesztőhöz
👉 1 db tojássárgája
👉 1 csipet só
👉 1 üveg sütésálló szilvalekvár

A tetejére
👉 1 db tojássárgája

Elkészítés:

Másfél deci tejet langyosíts meg, dobd hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és várj körülbelül 10 percig, amíg felfut, azaz jól megnő a térfogata. A lisztet szitáld egy tálba, majd add hozzá az olvasztott vajat, a maradék tejet, a porcukrot, a tojássárgát, a sót és a felfutott élesztőt. Kezdd összedolgozni a tésztát. Addig dagaszd, amíg szép sima lesz, és elválik a kezedtől, valamint az edénytől. Letakarva pihentesd a duplájára körülbelül 50 perc alatt.

Kelesztés után a tésztát oszd négy részre, és formázz belőlük gombócokat. Egyenként nyújtsd ki kör alakúra, majd átlósan vágd nyolc-nyolc cikkre, és töltsd meg szilvalekvárral. Csavard fel a tésztákat egyesével, majd rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe.

A tetejüket kend le egy felvert tojássárgával, és pihentesd 30 percig langyos helyen. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések