A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Itt a legújabb uniós ötlet: Magyarországon is ismerjük el a külföldi betegházasságok szülői jogait


A végső döntést a tagállamok hozzák majd meg.

Az Európai Parlament szakbizottsága egyetértett azzal a javaslattal, amelynek célja, hogy ha valaki szülői jogosultságot szerzett egy tagállamban, azt valamennyi országban kötelező lesz elismerni – írták az Európai Bizottság oldalán. Mint írták, az EP Jogi Bizottságának döntését még a plenáris ülésnek is meg kell erősítenie, de ez minden bizonnyal csak formaság lesz.

Ezt követően azonban a tagállamoknak egyhangú döntést kell hozniuk.

Hozzátették, hogy ennek az uniós rendeletnek a legfőbb haszonélvezői a szivárványcsaládok lehetnek, akik gyakran szembesülnek azzal, hogy az egyik országban megszerzett szülői jogosultságukat a másik országban nem ismerik el. Vagyis akit egy homoszexuális házaspár tagjaként például Hollandiában szülőként nyilván tartanak, annak a szülői státuszhoz kapcsolódó jogokat kell biztosítani Magyarországon is. Ez gondot jelenthet az iskoláztatás vagy az orvosi ellátás kapcsán is.

Egyes becslések szerint mintegy kétmillió embert érint majd ez a szabályozás az EU-ban. Megjegyezték, hogy a jogirodalom számos esetet tart nyilván, amikor az erre vonatkozó, eltérő tagállami szabályozások miatt gyermekek szenvedtek hátrányt. 

Erre alapozva jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2020-as évértékelő beszédében, hogy aki egy országban szülő, az minden országban szülő.

Ezt követően terjesztette be a Bizottság a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az egyik EU-tagállamban megállapított szülői hovatartozás elismerését annak biztosítása érdekében, hogy a gyermekek egy másik tagállam nemzeti joga szerint ugyanazokat a jogokat élvezzék, különösen a felügyeleti, tartási vagy öröklési jogok tekintetében – emlékeztetett a lap.

A Parlamentnek ebben az eljárásban csak konzultatív szerepe van, a döntés teljes egészében a tagállamok kezében van, ahol ebben az ügyben egyhangú határozatra van szükség. Így aztán kétséges a javaslat sikere, mert korábban a magyar és a lengyel kormány is jelezte ellenszavazatát – hívták fel a figyelmet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések