A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Felfüggeszthetik tisztségéből V. Naszályi Márta baloldali polgármestert


V. Naszályi Márta újraindításával nagy kockázatot vállalna az ellenzék, ha a törvényi fegyelmi vétség megállapítása után is támogatná őt. A kihátrálás mögüle viszont az elmúlt évek helyi kudarcának beismerését is jelentené – mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója.


Mint ismeretes, az I. kerületi képviselő-testület fegyelmi eljárást indított V. Naszályi Márta baloldali polgármester ellen.

Az alkotmányjogász kifejtette: V. Naszályi polgármesteri megbízatásának megszüntetésére is sor kerülhet. A polgármester a tisztségéből a fegyelmi eljárás ideje alatt, a fegyelmi határozat kihirdetéséig felfüggeszthető.

A rá kiszabható fegyelmi büntetés lehet megrovás vagy a polgármesteri illetményének, tiszteletdíjának csökkentése legfeljebb húsz százalékkal – nyilatkozta a Magyar Nemzet kérdésére ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója annak kapcsán, hogy az I. kerületi képviselő-testület fegyelmi eljárást indított V. Naszályi Márta, a városrész baloldali polgármestere ellen.

Az alkotmányjogász elmondta: a polgármester a fegyelmi büntetést eredményező rendkívüli testületi ülés jogszerűségének felülvizsgálatára a közigazgatási hivatalhoz fordulhat, és ha az ülést jogszerűnek találják, fellebbezést nyújthat be a munkaügyi bírósághoz. További lehetőség, hogy a képviselő-testület a fegyelmi eljáráson túl akár közigazgatási pert is indíthat a polgármester megbízatásának megszűnése érdekében.

Ha a bíróság megállapítja a felelősségét, az ítélet jogerőre emelkedésének a napjával megszűnik a polgármester megbízatása.

A képviselő-testület kormánypárti tagjai politikailag abban érdekeltek, hogy az eljárás mielőbb befejeződjön, és V. Naszályi Márta fegyelmi felelősségét megállapítsák. Ezzel szemben V. Naszályi Márta és a baloldal politikai érdeke az, hogy az ügy minél tovább húzódjon, és a felelősségét ne állapítsák meg egészen 2024. június 9-ig, az önkormányzati választások idejéig.

V. Naszályi Márta újrázása eleve kétséges, és az ellenzék nagy kockázatot vállalna, ha a törvényi fegyelmi vétség megállapítása után is támogatná őt. Igaz, kihátrálás a mögüle viszont az elmúlt évek helyi kudarcának beismerését is jelentené – vonta le a következtetést a szakértő.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések