A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Fehér Ház tagadja, hogy tárgyalásokra kényszerítené Ukrajnát


A nyugati kormányokat az is aggasztja, hogy Kijev kifogyóban van az élőerőből


Az Egyesült Államok nem tolja Ukrajnát az Oroszországgal való tárgyalások felé – hangsúlyozta Vedant Patel, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője, kommentálva azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint ilyen erőfeszítések zajlanak zárt ajtók mögött. -írta meg az oroszhirek.hu

A hétvégén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy országa nyugati támogatói közül legalább néhányan valószínűleg zárt csatornákon kommunikálnak Moszkvával.

Egy keddi sajtótájékoztatón egy újságírói kérdésre válaszolva Patel azt mondta, hogy bármilyen ilyen tárgyalás Ukrajnán múlik, megismételve Washington bevallott álláspontját – Ukrajna nélkül semmi sem történhet Ukrajnával kapcsolatban.

A tisztviselő a továbbiakban azt állította, hogy a Kremlnek nem áll érdekében tárgyalni vagy befejezni ezt a háborút.

Az NBC Newsnak adott vasárnapi interjújában Zelenszkij elnök elismerte, hogy vannak olyan országok, [ahol] a hírszerzés vagy a vezetők tanácsadói szintjén… talán beszélnek Oroszországgal. Talán ők gondolkodnak azon, hogyan lehet mindent kezelni. Hangsúlyozta azonban, hogy a Nyugat nem gyakorolt nyílt nyomást, hogy tárgyalásokra kényszerítse Kijevet.

Zelenszkij szerint a tárgyalások mindaddig lehetetlenek, amíg az orosz csapatok nem hagyják el az Ukrajna 1991-es határain belüli területet – ez a békeformulájának egyik kulcspontja. Oroszország viszont a valóságtól elrugaszkodottnak minősítette Ukrajna feltételeit.

Az NBC előző nap névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselőkre hivatkozva azt állította, hogy Washington nem hivatalos kényes megbeszéléseket folytat Kijevvel azokról az engedményekről, amelyeket Ukrajna kész lenne megtenni a szomszédjával folytatott esetleges béketárgyalásokon. A hírügynökség forrásaira hivatkozva azt állította, hogy a kérdés a múlt hónapban került szóba Kijev támogatóinak találkozóján.

A jelentés szerint a megbeszéléseket az váltotta ki, hogy Nyugaton egyre nagyobb aggodalomra adtak okot, hogy a konfliktus patthelyzetbe jutott. Ukrajna támogatói állítólag abban is bizonytalanok, hogy hosszú távon képesek lesznek-e továbbra is védelmi támogatást nyújtani az országnak, mivel forrásaikat most sürgősen Izraelbe irányítják át a Hamász elleni hadművelet miatt.

A nyugati kormányokat az is aggasztja, hogy Kijev kifogyóban van az élőerőből, ami potenciálisan azt jelenti, hogy még ha szállítanak is további fegyvereket, azok nem sok jót fognak hozni – állította az NBC.

A médiaorgánum meg nem nevezett amerikai tisztviselőket is idézett, akik arra figyelmeztettek, hogy Ukrajnának talán csak néhány hónap áll rendelkezésére, mielőtt sürgősebb megbeszéléseket kellene kezdeni a béketárgyalásokról.

Az NBC legutóbbi jelentése azután született, hogy Ukrajna hónapok óta próbálkozik az elveszített területek visszaszerzésével, amelyek eddig nem hoztak jelentős áttörést. Az orosz védelmi minisztérium szerint Kijev több mint 90 ezer katonát vesztett a június elején indított ellentámadásában.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések