Ropogós sonkás batyu olvadt sajttal a közepén: finomabb, mint a hagyományos szendvics
A kis sonkás-sajtos batyuk frissen és ropogósan a legfinomabbak, de akár másnap az uzsonnásdobozba is pakolhatsz belőlük.
A sonkás-sajtos batyuk lelke a közepükbe rejtett fűszeres vaj, és a lágy, olvadt sajt. Kelt tésztából készülnek, ezért időt kell rájuk szánni, de egyébként egyáltalán nem bonyolult az összeállításuk. Töltelékként használhatsz füstölt sajtot is, így még karakteresebb lesz az íze.
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
👉 40 dkg liszt
👉 2.5 dl tej
👉 2.5 dkg élesztő
👉 1 dl olaj
👉 1 evőkanál cukor
👉 0.5 evőkanál só
A töltelékhez:
👉 20 dkg sajt
👉 15 dkg sonka
👉 10 dkg vaj
👉 0.5 csokor snidling
👉 só
👉 frissen őrölt bors
A tetejére:
👉 1 tojás
Elkészítés:
Először állítsd össze a tésztát. A tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet közben szitáld át. Add hozzá a sót, az élesztős tejet és az olajat, és jól dolgozd össze. Letakarva, meleg helyen egy óra alatt keleszd a duplájára. Közben állítsd össze a tölteléket. A lágy, formázható állagú vajban keverd el a sót, a borsot és az apróra vágott snidlinget. A sonkát kockázd fel, a sajtot reszeld le.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki vékonyra, és nagyobb pogácsaszaggatóval szaggasd ki. A darabok egyik felét kend meg a fűszeres vajjal, halmozz rájuk a sonkából és a sajtból. A másik felét hajtsd rájuk, és jól zárd le a széleket, hogy ne folyjon ki a töltelék. Helyezd el a megtöltött darabokat egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, újra takard le, és keleszd húsz percig. Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra. A megkelt batyuk tetejét és széleit kend meg felvert tojással, és 15-20 perc alatt süsd készre őket.
0 Megjegyzések