A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ellepték Budapestet a patkányok – Karácsony megvalósította a patkányok honfoglalásását


Négy év folyamatos csökkenés után brutális növekedésnek indult a patkánybejelentések száma. A rágcsálók egyre több óvodába és kórházba törnek be. Az elmúlt három hónap mindegyikében több mint 1000 bejelentés történt, összességében pedig a 3500-at is meghaladta. Mindez köszönhető annak, hogy Karácsony Gergely beleavatkozott egy Tarlós István óta jól működő rendszerbe – írja a SzegedMa.

Az előző három hónap adatait összevetve a megelőző évek azonos időszakával, jól látszik, hogy a Tarlós időszakban megkezdett mentesítési program eredményes volt, minden évben csökkent a patkányok száma. A Karácsony adminisztráció a programot leállította, majd kampányígéretének megfelelően visszahozta a Bábolnát, 2023. márciustól újra ez a cég látja el a feladatokat, akik közel öt év munkáját tették tönkre.

Mindössze fél évnyi tevékenységük eredményeként szeptemberben megduplázódott a patkányészlelések száma.

A patkányok aktivitása szezonális csúcsokat mutat, ezért szakemberek szerint mindig az év azonos időszakait kell összehasonlítani. A diagram a főváros adatközlése, valamint a honlapjukon elérhető adatbázis alapján készült.

Októberi adatok alapján már a hosszú hétvége előtt közel 850 patkánybejelentés érkezett, a tendenciát tekintve októberben is 1000 felett várható a patkányészlelés, amely kétszerese lehet a tavaly októberi számoknak, amikor csak 534 eset történt.

Számokkal trükköző céget hozott vissza Karácsony?

A korábbi időszakban nem a bejelentésszámokat tartották nyilván, hanem a szolgáltató cég maga határozta meg, mennyit tekint valós bejelentésnek, azaz szerintük hány esetben kellett tényleg patkány miatt kivonulniuk. 2012-ig nem is volt gond, alacsony volt a patkányok száma, a lakossági patkányészlelések több mint 90%-át valós patkány-előfordulásként minősítette a Bábolna-Bio Kft., magyarán szinte minden bejelentést. Ahogy 2013-tól megugrottak a patkánybejelentések, szinte teljesen megfordult a cég által közölt arány: 2013-2017 közti időszakban csupán a bejelentések 16%-át minősítették megalapozottnak.

2018. őszén robbant a „patkánygate”, amikor az új szolgáltató a főváros elé tárta a valós helyzetet, vagyis a patkányok nagymértékű elszaporodását. A helyzet kezelésére hirdetett programot Tarlós István, amit Karácsonyék a kampányban minden lehetséges módon támadtak, hogy azután a látványos javulás ellenére lecseréljék a szolgáltatót.

Az ügy pikantériája, hogy a SzegedMa információi szerint a főváros szakértőjeként egy olyan ember működött közre a most érvényes pályázat és szerződés kidolgozásában – amellyel visszahozták a Bálbolna Bio-t – aki 2019-ben még a cég patkányszámokkal való trükközéséről írt cikket.

Jogosan merül fel a kérdés, egy ilyen cégért miért állt ki ilyen látványosan Karácsony Gergely?

Mindenesetre kijelenthető, Karácsony egy kampányígéretét ezzel biztosan betartotta, visszahozta a Bábolnát, ki tudja miért, amely eredményét mostanra érezhetik a gazdagréti és zuglói óvodások, ahogy több kórház betegei is, mint például a Szent János Centrumkórházé.

Érdemes felidézni Karácsony Gergely 2019-es kijelentését:

“Patkány egy szavazókör WC-jében. Budán, az I. kerületben. Egy oktatási intézményben. Nem hiszem, hogy szükség van ennél egyértelműbb jelre, hogy változásra van szükség Budapesten!”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések