A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Paks II.: a Siemens kitart a Roszatommal kötött szerződése mellett

A Paks II. projekt kapcsán kötött, érvényes szerződés be nem tartását várnák el egyes NGO-k a Siemens Energytől, amely azonban nagyot bukna a megállapodás felrúgásával

Joe Kaeser, a Siemens Energy felügyelőbizottságának elnöke megvédte cége azon tervét, amely szerint folytatni kívánja Magyarországon az együttműködést az orosz Roszatommal, és amely partnerség a kritikusai szerint csak a Kreml zsebét tömi – idézi a Bloomberg a Welt an Sonntagot.

Mint Joe Kaeser elmondta, a 2019-ben kötött megállapodás felbontása nagyon sokba kerülne a cégének. Mint hozzátette, vannak olyan civil szervezetek (NGO), amelyek azt követelik a Siemens vezetésétől, hogy ne tartsa be ezeket az érvényes szerződéseket. Azután azonban egy uniós tagország szinte korlátlan összegre perelhetné a Siemenst.

A vita középpontjában az a két atomerőműblokk áll, amelyet a Roszatom Magyarországon épít, és amelyhez a Siemens Energy szállítaná a biztonságtechnikai megoldásokat. A kivitelezés augusztusban indult.

A Roszatom a világ legnagyobb urániumdúsítója, az érintett termelőkapacitások 43 százalékát ellenőrzi. Mögötte a brit–holland–német Urenco áll 31 százalékkal, majd a China National Nuclear Corp köverkezik 13 százalékkal, mögötte a francia Orano áll.

Németország az idén leállította az utolsó atomerőművét is, kormányának képviselői pedig azt sürgetik az EU-tól, hogy a jövő évtől szankcionálja az oroszországi uránium kivitelét. Kaeser egyébként – mint mondta – a maga részéről ellenzi az atomtechnológiát, mert az ilyen típusú energiatermelés generációk százára hagy hátra olyan hulladékot, amelyet szerinte egyszerűen nem lehet biztonságosan tárolni. „Ez erkölcsi dilemma” – jelentette ki.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések